"Nyugodt légkörben" mondott nemet a rendvédelmiseknek Orbán

Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége, demonstráció, tüntetés, rendvédelmi dolgozók demonstrációja, autós felvonulás, Kossuth tér, füstbomba
Vágólapra másolva!
Nem engedett a kormány a rendvédelmi szakszervezeteknek, Orbán Viktor kormányfő a reggeli egyeztetésen csak annyit ígért meg, hogy bevonják majd őket a törvény-előkészítésbe. Ugyanakkor hétfőn elfogadták a korkedvezményes nyugdíjak csökkentését vagy megszüntetését lehetővé tevő alkotmánymódosítást, és a szakszervezetek tiltakozása ellenére a fegyveresek nyugdíjára vonatkozó terveket is változtatás nélkül terjeszti a kormány elé kedden a belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Kedden reggel hét órakor találkozott Orbán Viktor kormányfővel a rendvédelmi szakszervezetek sztrájkbizottsága. A találkozón a szakszervezetek arra kaptak ígéretet a miniszterelnöktől, hogy a rendvédelmi dolgozókra vonatkozó nyugdíjszabályok megalkotásába, és az életpályamodelljük kidolgozásába is "aktívan bevonják" őket - mondta az [origo]-nak az egyeztetés után Czövek János, a sztrájkbizottság elnöke.

Orbán azt is megígérte a szakszervezeti vezetőknek, hogy a javaslataikat megfontolja, ugyanakkor az eddigiekhez képest engedményt nem tett. Miután hétfőn elfogadta a parlament azt az alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy a korhatár alatti nyugdíjakat átalakítsák, vagy akár el is vegyék, kedden Pintér Sándor belügyminiszter változtatás nélkül a kormány elé terjeszti a Belügyminisztérium rendvédelmi nyugdíjak átalakítására vonatkozó terveit. A szakszervezetek sem az alkotmánymódosítást, sem Pintér terveit nem fogadják el, szerintük ugyanis sem visszamenőleges hatállyal, sem a jövőben nem szabad elvenni vagy csökkenteni a rendőrök, tűzoltók nyugdíjkedvezményeit. (Az alkotmánymódosításról itt olvashat, itt pedig részleteket talál arról, mit ajánlott Pintér a rendvédelmi szakszervezteknek.)

A sztrájkbizottság vezetője szerint ugyanakkor a reggeli egyeztetés "korrekt, nyugodt" légkörben zajlott, a miniszterelnök ismét elmondta, milyen gazdasági bajokkal küzd az ország, ők pedig beszámoltak neki a rendvédelmi dolgozók problémáiról. A kormány 2012. január 1-jén életbe léptetné a rendvédelmi dolgozókra vonatkozó új szabályokat - a nyugdíjszabályokat és az életpályamodellt is - tette hozzá.

Czövek János azt nem árulta el, hogy az egyeztetés után mit tesznek a szakszervezetek, csak annyit mondott, megteszik a szükséges lépéseket.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke

Szijjártó Péter, Orbán szóvivője kedden azt mondta a kormányfő és a szakszervezetek közötti tárgyalásról: a miniszterelnök "világossá tette, hogy a rendvédelmi dolgozók és a kormány egy oldalon állnak, a választóvonal ugyanis nem a kabinet és a rendvédelmisek, hanem a rend oldalán állók és a rendbontók között húzódik". Orbán Viktor "elvárja, hogy a rendvédelmi dolgozók minden körülmények között a rend oldalán álljanak, biztosítsák a rend fenntartását, és semmilyen módon ne álljanak át a rendbontók, a rendetlenséget szítók oldalára" közölte Szijjártó.

A rendvédelmi szakszervezeti vezetők nagyobb része részt vett a reggeli értekezleten, a sztrájbizottság két korábbi elnökét, Árok Kornélt és Kónya Pétert kivéve. Ők hétfőn sajtótájékoztatón hirdettek meg június 16-ára egy megmozdulást, amelyet bohócforradalomnak neveztek el. A két szakszervezeti vezető magánemberként szervezi az akciót, de várja az állampolgárok, a civil és társadalmi szervezetek és a többi szakszervezet csatlakozását is. (A rendvédelmi szakszervezetek később döntenek arról hogy részt vesznek-e a tüntetésen.)

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Árok Kornél

A tavalyi, a Fidesz által emlegetett fülkeforradalom ellen meghirdetett bohócforradalomra való felhívásban az szerepel, hogy a kormányban csalódott állampolgárok visszamenőleg visszavonják a Fidesz-KDNP-re tavaly leadott szavazataikat bizalomvesztés miatt. Kónya és Árok azt mondták, nem látják értelmét a további egyeztetésnek a kormánnyal az indoklás nélküli kirúgásokkal, a nyugdíjak elvételével vagy a visszamenőleges törvényekkel kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat, rendkívüli hatalmi arroganciával lép fel, közben félreteszi a társadalmi párbeszédet.

A hétfői eseményekről itt olvashat részletesen.