Hoffmann még nem tudja, hogy lezártnak tekinti-e Pokornival szembeni vitáját

Vágólapra másolva!
Egyetlen, mindkét felet meghallgató ülés után lezárult a Fidesz etikai bizottságának vizsgálata abban az eljárásban, amelyet Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár indított az őt szerinte lejárató Pokorni Zoltánnal szemben. Az etikai bizottság keddi állásfoglalása szerint az államtitkár munkáját korábban többször bíráló Fidesz-alelnök nem követett el etikai vétséget. Hoffmann Rózsa még nem döntötte el, hogy lezártnak tekinti-e ezzel az ügyet.
Vágólapra másolva!

Pokorni Zoltán nem követett el etikai vétséget, nem sértette meg sem Hoffmann Rózsa tagsági jogait, sem a Fidesz alapszabályát - mondta az [origo]-nak a Fidesz etikai bizottságának keddi ülése után Kontrát Károly, a testület elnöke.

A Fidesz alelnökével szemben május közepén Hoffmann Rózsa KDNP-s oktatási államtitkár (aki egyébként Fidesz-tag is) kezdeményezett etikai eljárást, mert a parlament oktatási bizottságának elnöke a sajtón keresztül megfogalmazott bírálataival meglátása szerint akadályozta őt kormányzati munkájában.

Bár Kontrát Károly részleteket nem közölt a szerinte a Fidesz belső ügyének számító eljárásról, az öt fős etikai bizottság az [origo] információi szerint áttekintette azokat a Pokorni nyilatkozatait tartalmazó újságcikkeket, amelyeket Hoffmann Rózsa csatolt a beadványához. Ezek alapján, illetve a két érintett egymás utáni meghallgatása után döntött úgy a testület, hogy a Pokorni nem marasztalható el nyilatkozataiért, a kettejük közt kialakult vita pedig szakmai vitának tekinthető.

A bizottság határozatának kihirdetése után Hoffmann Rózsa információink szerint azt mondta, hogy tudomásul veszi a döntést, de továbbra is úgy gondolja, hogy az oktatási bizottság elnökének nyilatkozatai ártanak az államtitkárságnak, és arra kérte a Fidesz alelnökét, hogy észrevételeit ezentúl ne a sajtóval, hanem közvetlenül vele ossza meg.

Az oktatási államtitkár az [origo]-nak nem akarta kommentálni a bizottság döntését, arra kérdésre azonban, hogy a határozattal lezártnak tekinti-e az ügyet, azt mondta: azt nem döntötte még el.

Pokorni Zoltán az [origo]-nak úgy reagált a döntésre, hogy "van elég munka az oktatás területén, ezért a továbbiakban nem akar foglalkozni az őt meghurcoló eljárásokkal." Az [origo]-nak adott múlt heti interjújában az oktatási bizottság elnöke részletesen is beszélt az államtitkár kezdeményezéséről. Az interjút elolvashatja itt.)

Az eljárással kapcsolatban korábban ellentmondásos hírek jelentek meg: Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője két hete azt mondta, hogy etikai eljárás helyett egy "tisztázó beszélgetés" lesz majd Hoffmann Rózsa és Pokorni Zoltán között. Pár nappal később azt Indexnek már azt mondta, hogy Hoffmann Rózsa visszavonta kezdeményezését, ezt azonban mág aznap megcáfolta az oktatási államtitkárság.

Az [origo] információi szerint Harrach, valamint Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és maga Hoffmann szabta azt korábban Pokorninak az eljárás megszüntetésének feltételéül, hogy a Fidesz alelnök egy "békítő beszélgetésen" tisztázza az államtitkárral a nézeteltéréseit. Pokorni azonban ragaszkodott ahhoz, hogy - ha már megindult - menjen végig az etikai vizsgálat, és csak azután kerítsenek sort a beszélgetésre.

Kedd délutánig az nem derült ki, hogy erre továbbra is igényt tart-e az államtitkár és a KDNP vezetése.