Rágalmazásgyanú miatt kiadja Hankiss Ágnest az Európai Parlament

Vágólapra másolva!
Egy folyamatban lévő, 2004-es rágalmazási ügy miatt felfüggesztette Hankiss Ágnes néppárti EP-képviselő mentelmi jogát az Európai Parlament.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament (EP) kedden Strasbourgban felfüggesztette Hankiss Ágnes mentelmi jogát. A magyar néppárti EP-képviselőt hét éve vádolta meg rágalmazással Vásárhelyi Mária egy 2004. január 23-ai televíziós műsorban elhangzott kijelentés miatt, amely a vádló szerint meggyalázta édesapja emlékét. Az ügy már kétszer bíróság elé került, amely mindkét alkalommal felmentette Hankisst. A Legfelsőbb Bíróság azonban 2009-ben arra szólította fel a Budai Központi Kerületi Bíróságot, hogy indítson új eljárást.

Az EP jogi bizottsága azért javasolta a mentelmi jog felfüggesztését, mert a szóban forgó bírósági eljárás egy 2004-es eseményre vonatkozik, amikor Hankiss még nem volt EP-képviselő. Az ügy nem érinti Hankiss Ágnes európai parlamenti tevékenységét.

Hankiss Ágnes pszichológus 1990 és 1994 között a Fővárosi Önkormányzat Fidesz-frakciójában dolgozott, majd 1998-ig a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének tanácsadója volt. 1996 és 2008 között a Fidesz delegáltja volt a Magyar Rádió Közalapítvány Kuratóriumi Elnökségében, majd 2008-tól a Duna Tv Kuratórium elnökségi tagjaként dolgozott.