Vágólapra másolva!
Az egyszázalékos felajánlásokhoz hasonló rendszerben nyugdíjkedvezményt kapnának a gyermekesek a jelenleg egyeztetés alatt álló családvédelmi törvény tervezete szerint - írja az MTI kormányzati forrásokra hivatkozva. A javaslat újraírná a család fogalmát is, és külön említi a legalább három kiskorú gyermeket nevelőket.
Vágólapra másolva!

A várhatóan 2012. január 1-jén életbe lépő családvédelmi törvény újragondolná a család fogalmát. A jelenleg egyeztetés alatt álló törvénytervezet szerint "a család azon személyek gazdasági és érzelmi közössége, amelyben legalább két személy egymással egyenes ági rokonságban áll".

A javaslatban az egyszülős családokat sem szeretnék kirekeszteni a fogalom hatálya alól, azaz nem a két szülő lesz az előfeltétele a család meglétének. A törvénytervezet szerint nyugdíjkedvezményre lennének jogosultak azon szülők, akik gyermeket vállaltak. Az MTI úgy tudja, hogy ezt az 1 százalékos felajánlásokhoz hasonló rendszerben képzelnék el.

A szövegtervezetben külön kategóriaként nevesítik a legalább három kiskorú gyermeket nevelőket, a gyermeket egyedül nevelő, illetve a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülőket. A nagycsaládosok ilyen kiemelése újdonság lenne, és munka törvénykönyve sem említette eddig külön a fogyatékos és tartósan beteg gyermeket nevelő munkavállalókat.

A tervezet a személyi jövedelemadózás során figyelembe vett összevont adóalapot a gyermek nevelésével együtt járó költségekkel csökkentené, ez lenne a családi kedvezmény. A csökkentés változna az adott család gyerekszámától, és mértéke nem lehetne alacsonyabb az előző évre megállapítottnál. Hasonló rendelkezést terveznek a szülési juttatásokra és a gyedre is, azaz a biztosítotti jogviszony alapján járó ellátásokra.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetőjének elmondása szerint a törvénytervezetet benyújtó képviselők a kormány képviselőivel folyamatosan egyeztetnek. A normaszöveg hamarosan elkészül - tette hozzá.