Semjén: Az állampolgárság és a szavazati jog egymástól elválaszthatatlan

Vágólapra másolva!
Közel 250 ezer határon túli magyar veheti fel a magyar állampolgárságot a parlamenti ciklus végéig, a következő választáson már őket is megilletné a szavazati jog Semjén Zsolt szerint. A miniszterelnök-helyettes azt akarja, hogy csak egyetlen listára lehessen szavazni 2014-ben, itt adhatnák le voksukat a határon túli magyarok is.
Vágólapra másolva!

Ősszel születhet meg az új választójogi törvény - mondta Semjén Zsolt a Tv2 Mokka című műsorában hétfőn reggel. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint minden magyar állampolgárnak joga van szavazni a magyar választásokon, azt szeretné elérni, hogy azok, akik a ciklus végéig megkapják a magyar állampolgárságot le is adhassák majd szavazatukat 2014-ben.

Semjén elképzelése szerint 2014-re nagyjából a felére csökken a mostaninak a parlament létszáma, az új képviselők fele listáról, fele pedig egyéniként kerülhet be a parlamentbe, a listára pedig a külföldön élő magyar állampolgárok is szavazhatnának. Semjén szerint ugyanarra a pártlistára szavazhatnak majd Budapesten, Nagyváradon, de a tengerentúlon is.

Semjén szerint 250 ezer plusz szavazatot jelenthet a ciklus végéig az új magyar állampolgárok megjelenése, ami valószínűleg nem befolyásolná jelentősen a választás végkimenetelét. Az új rendszer esetén később lennének eredmények, mert meg kéne várni a tengerentúli adatokat is - mondta Semjén, aki arról is beszélt, hogy nem támogatja az esetleges internetes szavazás ötletét.

Eddig közel 90 ezren kérték a magyar állampolgárságot, ebből ötvenezret el is bíráltak, folyamatosan tartják az állampolgári esküket. Semjén szerint eddig egyetlenül Ukrajnában zaklatták hivatalosan azokat a magyarokat, akik a kettős állampolgárságért folyamodtak, de a magyar állam tudta kezelni a helyzetet.