Blikk: Évente harminc súlyos hibát titkolnak el a MÁV-nál

Vágólapra másolva!
A MÁV ezentúl feljelentést tesz, ha veszélybe kerülnek az utasok - írja a hétfői Blikk egy hangfelvételre hivatkozva, két héttel azután, hogy Aszód és Tura között kis híján összeütközött két vonat. A MÁV kommunikációs vezetője szerint a Blikk által hivatkozott hangfelvételt manipulálták.
Vágólapra másolva!

Magyarországon évente húsz-harminc alkalommal kerülnek veszélybe a MÁV utasai műszaki hiba vagy emberi mulasztás miatt - írja a hétfői Blikk a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének hangfelvételére hivatkozva.

A lap szerint a vasútnál uralkodó állapotokról és az elhallgatott vészhelyzetekről Túrós András, a MÁV biztonsági igazgatója beszélt szakszervezeti vezetőknek, amikor a két hete, Tura és Aszód között kis híján bekövetkezett tömegbaleset körülményeiről tárgyaltak.

"Vitát váltott ki a menedzsmentben, van-e lehetőségünk mérlegelni, hogy ilyen esetben teszünk-e feljelentést. A mostani eset precendest teremt, így mostantól évente húsz-harminc esetben feljelentést kell tennünk vonatveszélyeztetés miatt" - fogalmazott Túrós András, amikor beismerte a szakszervezeti vezetőknek, hogy felül kell vizsgálni a vasút teljes biztonsági rendszerét. Ilyennek nevezte, hogy nem nézhetik tovább tétlenül, hogy siklók, kígyók rendszeresen bemásznak a transzformátorokba, és ott zárlatot keltve műszaki hibát okozna.

A MÁV kommunikációs vezetője hétfő délelőtt a Klubrádiónak cáfolta azt, hogy évente húsz-harminc alkalommal kerülnek életveszélybe az utasok műszaki hiba vagy emberi mulasztás miatt. A Blikk által hivatkozott hangfelvételt manipuláltnak nevezte Hackl Mónika, szerinte azt összevágták.
Hackl Mónika azt ugyanakkor elismerte, hogy a biztosítóberendezés dobozába bekúszó siklók valóban okoznak problémát.

A Blikk írása szerint Túrós András szavaiból kiderül, hogy a MÁV igazgatói tudtak a kígyók által okozott problémákról, de eddig nem foglalkoztak vele. "Most viszont szakértőket kértek fel, hogy dolgozzák ki, miként lehetne távol tartani ezeket az állatokat a szekrényektől" - ismertette a terveket a MÁV biztonsági igazgatója a hétfői Blikk szerint.