A hét végéig vár Tarlós az Alstom vezetőjére

Vágólapra másolva!
Csak az Alstom francia cég első emberével hajlandó tárgyalni Tarlós István főpolgármester a metrókocsi ügyben. Tarlós Isván azt mondta, hogy ha az Alstom vezetője a hét végéig nem jön Budapestre, akkor "minden tárgyalás komolytalanná válik", és valószínűleg új metrókocsi-pályázatot ír ki Budapest.
Vágólapra másolva!

Még egy lehetősége van az Alstomnak, függetlenül attól, hogy a hét közepén francia bíróság dönt a felmondott metrókocsi-szerződés bankgaranciája ügyében. Tarlós István főpolgármester Budapestre hívta a cég vezetőjét, akinek három tárgyalási időpontot ajánlott fel - írta hétfői számában a Magyar Nemzet.

A lapnak Tarlós István elmondta: a hét végéig várja az Alstom francia vezetőjét, akinek az üzleti életben és a diplomáciában szokásos időben elküldték a meghívót, visszajelzés azonban még nem érkezett. A városvezetés még egy utolsó esélyt kíván adni a megegyezésre, ám "amennyiben nem válaszolnak és el sem jönnek, akkor minden tárgyalás komolytalanná válik, és nagy valószínűséggel nincs más választásunk, mint az új metrókocsi-pályázat kiírása" - fogalmazott a főpolgármester.

A Magyar Nemzet emlékeztet: a BKV az után mondta fel az Alstommal öt éve kötött szerződést, hogy a cég - amely a négyes metróhoz is gyártotta volna a kocsikat - kettes metróra szánt kocsijai nem kapták meg a típusengedélyt fékhibák és más biztonsági hiányosságok miatt.

Az Alstom francia bírósághoz fordult a BKV által követelt több mint 30 milliárd forint ügyében. Ez egyrészt a kifizetett 50 százalékos előleg bankgaranciáját, másrészt a 65 milliárdos szerződés 1 százalékában megállapított kötbért foglalná magában - írta a lap.

Az eredeti szerződés szerint a kettes metrón már három éve az Alstom kocsijainak kellene futniuk, és már gyártani kéne a négyes metróra szánt 15 automata kocsit is. Hűtlen kezelés megalapozott gyanújával a Nemzeti Nyomozó Iroda ismeretlen tettes ellen folytat büntetőeljárást az ügyben.