Nem engednek követeléseikből a rendvédelmisek

Vágólapra másolva!
Együttes ülésen kialakított, közös mandátummal mennek a kormánnyal folytatandó hétfői egyeztetésükre a rendvédelmi dolgozók érdekképviseletei. A 13 szakszervezet vasárnap megerősítette: továbbra sem fogadják el, hogy a kormány megvonja vagy korlátozza a már szolgálati nyugdíjban lévők szerzett jogait.
Vágólapra másolva!

A következő miniszterelnöki egyeztetésen sem enged eddigi követeléseiből a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete - döntött vasárnapi rendkívüli ülésén az érdekképviseleti szervezet végrehajtó testülete; a fegyveres és rendvédelmi szervek 13 szakszervezete hétfőn ül össze, hogy egységes állásponttal álljanak a kormány elé.

Bárdos Judit, a BRDSZ főtitkára a szakszervezet intéző bizottságának vasárnapi ülése után kiadott közleményében azt írta: úgy döntöttek, hogy a szakszervezet "nem fogad el, és tudomásul sem vesz semmiféle olyan tartalmú kormányzati ajánlatot, amely az aktív, hivatásos rendvédelmi dolgozók, illetve a már szolgálati nyugdíjban lévők megszerzett jogait megvonja, valamint korlátozza".

Tájékoztatása szerint mindezek ellenére a tervezett miniszterelnöki egyeztetésen részt kíván venni és véleményt nyilvánítani a kialakítandó életpálya, a bér- és illetmény-nyugdíj-rendszerről.

A BRDSZ főtitkára a közleményben azt írta: felhívják a kormány figyelmét arra, hogy "az egyes politikai tényezők által különböző negatív jelzőkkel illetett munkavállalóknak kell a miniszterelnök által is igényelt rendet fenntartani - ehhez viszont az érintettek által elfogadható feltételeket a kormánynak kell megteremteni".

Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, az érdekképviseleti delegáltak, valamint a parancsnoki kar képviselői csütörtök délelőtt a Parlamentben tárgyaltak, de a szakszervezetek szerint nem közeledtek az álláspontok, ezért a kormányfő azt kérte, lehetőleg a hétvégéig zárják le az egyeztetéseket. Még aznap délután a belügyminiszterrel tovább folytatták az egyeztetést, amelyet követően a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott elnöke, Powell Pál azt mondta: "kaptunk egy új tervezetet, amely jelen pillanatában elfogadhatatlan a munkavállalói oldal számára".

Powell Pál és Árok Kornél, a demonstrációs testület napokban lemondott vezetője, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) vezetője az MTI-nek vasárnap délután azt mondta, még nincs konkrét időpontjuk arról, mikor egyeztetnek újra a miniszterelnökkel.

Az MTI úgy tudja, az újabb kormányfői találkozóra a tervek szerint hétfő délután, de legkésőbb kedd délelőtt kerülhet sor. Azt megelőzően, hétfő délelőtt valamennyi rendvédelmi szakszervezet ülést tart, és dönt arról, milyen álláspontot képviseljenek az újabb miniszterelnöki találkozón.

Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete főtitkára, akit pénteken hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények gyanújával a kaposvári nyomozó ügyészség őrizetbe vett, hétfőre országos megmozdulást hirdetett a Parlament elé, a Kossuth térre, de a rendvédelmi dolgozók 13 szakszervezetéből egy sem képviselteti magát a megmozduláson.

Árok Kornél az MTI-nek vasárnap azt mondta, a HTFSZ vezetőjeként hétfőn azt kezdeményezi, hogy a rendvédelmi szakszervezetek hozzanak létre egy "valós nemzeti szociális konzultációt", hogy szakterületekre osztva - például kereskedelem, egészségügy, oktatás - dolgozzanak ki alternatívát a kormányjavaslatokhoz. A legnagyobb tűzoltó-érdekképviseleti szervezet vezetője arra kérte a szakszervezeteket, hogy aki egyetért a kezdeményezésével, támogassa.

A rendvédelmi dolgozók május közepe óta tárgyalnak a kormánnyal és eddig három alkalommal vonultak tüntetni a Parlament elé. Május eleji tüntetésükön füstbombákkal borították ködbe a belvárost, kereplőkkel és dobokkal vonultak fel, és a Parlament parkolóját is elfoglalták. Három héttel korábban 24 órán át demonstráltak a rendvédelmi szervek dolgozói, ekkor a tűzoltók a tűzcsapokat kinyitogatva elárasztották az Andrássy utat.