Érdektelenség miatt érvénytelen a püspökladányi időközi képviselő választás

Vágólapra másolva!
A szavazásra jogosultak alig több mint negyede ment csak el az időközi képviselőválasztásra, ezért nem sikerült képviselőt választani az autóbalesetben elhunyt fideszes Arnóth Sándor parlamenti helyére. A polgármesteri posztra kiírt időközi választás ugyanakkor érvényes volt: a várost ismét fideszes jelölt vezetheti.
Vágólapra másolva!

Érvénytelen a püspökladányi időközi országgyűlési képviselő-választás, mert a 40.428 választásra jogosult állampolgárnak csak a 28 százaléka járult az urnákhoz vasárnap - közölte Keserű László, a választókerületi választási iroda vezetője.

Hajdú-Bihar megye 6-os számú, Püspökladány központú egyéni országgyűlési képviselői választókerületében azért kellett kiírni az időközi választást, mert Arnóth Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője (egyben Püspökladány polgármestere) márciusban autóbaleset áldozata lett.

A vasárnapi választáson négyen indultak a voksokért. Bodó Sándor (Fidesz-KDNP) a leadott szavazatok 52 százalékát, Rigán István (Jobbik) a szavazatok 27 százalékát, Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) a voksok 15,7 százalékát, Kocsány József (LMP) a leadott szavazatok 3,6 százalékát szerezte meg.

Ahhoz, hogy a választás érvényes legyen, a névjegyzékben szereplő választók több mint a felének kellett volna az urnákhoz járulnia. Az időközi választás második fordulóját július 19-én tartják, annak érvényességéhez a választásra jogosultak 25 százalékának kell részt vennie. A képviselői mandátumot az szerzi meg, aki a legtöbb szavazatot kapja.

Az ugyancsak Arnóth Sándor halálával megüresedett püspökladányi polgármesteri posztra kiírt vasárnapi időközi választás érvényes volt: a 12.513 választásra jogosult állampolgár közül 5.862-en (47 százalék) voksoltak, közülük 5801-en érvényesen.

A polgármesteri széket Dombi Imré, a Fidesz-KDNP jelöltje, Püspökladány eddigi alpolgármestere nyerte el, a szavaztok 42 százalékával.

A további sorrend: Tóth Lajos (független) 1386 szavazat (23,8 százalék); Molnár László (független, az MSZP támogatásával) 1138 szavazat (19,6 százalék); Borsos László (Jobbik) 843 szavazat (14,5 százalék).