Orbán Viktor Kötcsén: "Komolyan kell venni ezt a háborút"

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a kilencedik alkalommal megrendezett kötcsei találkozón
Vágólapra másolva!
Az államadóssággal és a munkanélküliséggel szembeni háborúról beszélt Orbán Viktor a Kötcsén kilencedik alkalommal megrendezett polgári találkozón. 
Vágólapra másolva!

"Magyarország háborúban áll az államadóssággal és a munkanélküliséggel. Vegyétek komolyan ezt a háborút, mert ha mi nem győzzük le az államadósságot és a munkanélküliséget, akkor azok győzik le Magyarországot" - e szavakkal figyelmeztette a résztvevőket Orbán Viktor vasárnap a kötcsei polgári találkozón - tudatta közleményében Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

A kilencedik alkalommal megrendezett eseményen Orbán Viktor a közlemény szerint arról is beszélt, hogy ezt a háborút egyetlen módon lehet megnyerni: a munka megbecsülésének helyreállításával, beleértve a kétkezi, fizikai munkát is.

A kormányfő azt is hozzátette, hogy az ország megújítása érdekében folytatni kell az adócsökkentést, a bürokrácia visszaszorítását, az Új Széchenyi-tervet, a munkavállalás feltételeinek könnyítését, és nagyszabású közmunkaprogramokat kell indítani.

A Polgári Magyarországért Alapítvány és a Hermina Szalon magánrendezvényét A nemzeti kormányzás első éve címmel tartják, az eddigi szokásoknak megfelelően zárt ajtók mögött: csak fideszes politikusok és jobboldali értelmiségiek vesznek részt rajta. Az eseményre az előző évihez hasonló kiszivárogtatásokat elkerülendő az [origo] információi szerint ezúttal a jobboldali orgánumok tudósítóit sem hívták meg, csak a főszerkesztőket.

Forrás: MTI/Varga György
Balog Zoltán fogadja Orbán Viktort a kilencedik alkalommal megrendezett kötcsei találkozón

A Fn.hu birtokába került program szerint a 14 órákor kezdődött eseményen a múlt héten elhunyt Mádl Ferencre is emlékeztek a résztvevők. Mádl Dalma asszony kérésére Illyés Gyula Az új nemzetgyűléshez című versét Hunyadkürti György adja elő. 14.20-tól Küzdelem a jó államért címmel Navracsics Tibor, 14.50-től Gazdasági szabadságharc címmel Matolcsy György, 15.20-tól A nemzeti kormány első éve címmel Orbán Viktor tartotta beszédét. Késő délután kerekasztal-beszélgetések, este hattól pedig vacsora és tábortűz szerepel a programban.

A legutóbbi rendezvényen, 2010 szeptemberében a nemzeti kormányzásról tartott előadást Orbán Viktor. A kormányfő akkor - az [origo]-nak nyilatkozó résztvevők szerint - többek között arról beszélt, hogy várhatóan lesznek olyan érdekcsoportok a kormányon és Fidesz parlamenti frakcióján belül, amelyek befolyásolni szeretnék majd a költségvetési tervezést, ezért konfliktusokra, "harcokra" számít.

Orbán az őszi előadásában arról is beszélt, hogy a kormány kétharmados többsége mögött a polgári középosztály és az alacsonyabb státuszúak szövetsége áll, amely a 2008-as vizit- és tandíjas népszavazással jött létre, és amelyet az áprilisi országgyűlési választások megerősítettek. Orbán szerint ezt a szövetséget azonban nehéz lesz fenntartani, mert miközben át kell építeni az egész gazdasági rendszert, ezermilliárdokat kell kivonni a gazdaságból, hogy a korábbi években felvett kölcsönöket törleszteni tudja a kormány.

A 2009. őszi kötcsei pikniken pedig Orbán arról beszélt, hogy a Fidesz olyan középen álló párttá válhat, amely a következő 15-20 évben az MSZP-vel való civakodás helyett a kormányzásra koncentrál. A teljes beszéd hónapokkal a rendezvény után a Nagyítás című hetilapban jelent meg.