Őrizetbe vették Szima Juditot, a Tettrekész rendőrszakszervezet vezetőjét

Szima Judit
Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés gyanújával őrizetbe vették Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) főtitkárát péntekről szombatra virradóra.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) főtitkárát, aki ellen pénteken hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények gyanújával a Kaposvári Nyomozó Ügyészség indított eljárást.

A szakszervezet péntek éjjel a honlapján közölte, hogy Szima Juditot pénteki előállítása és kihallgatása után őrizetbe vették, és Szekszárdról Kaposvárra szállították. Az MTI-nek név nélkül nyilatkozó rendőrségi forrás szombaton megerősítette az őrizetbe vétel tényét.

A szekszárdi székhelyű TMRSZ irodájában pénteken tartott házkutatást a nyomozóügyészség, majd Szima Juditot késő délután Szekszárdon gyanúsítottként előállították, és kihallgatása még késő este is tartott.

A Somogy Megyei Főügyészség pénteken annyit közölt, hogy "konkrét adatokkal alátámasztott feljelentés alapján" rendelték el a nyomozást. A teol.hu Tolna megyei hírportál meg nem erősített információi szerint a nyomozóügyészek elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy a főtitkár költött-e, illetve ha igen, mennyit a szakszervezet pénzéből saját céljaira.

Szima Judit nem először áll bíróság előtt. A katonai bíróság tavaly decemberben hozott jogerős ítéletet az ügyében: bűnösnek találta bujtogatás miatt, és pénzbüntetésre ítélte. Szima az ítélet alapján elvesztette alezredesi rangját is.

Szima Judit neve 2009-ben vált ismertté a sajtóban, amikor a Jobbik európai parlamenti képviselőjelöltje lett, a TMRSZ pedig együttműködési megállapodást kötött a párttal. A főtitkárt a politikával való kapcsolattartás miatt ért bírálatokra Szima többször kijelentette, a TMRSZ minden párttal szívesen együttműködne, a képviselő-jelöltséget pedig azért tartotta összeférhetőnek, mert a szolgálati jogviszonya akkoriban szünetelt a rendőrséggel.

A rendvédelmi dolgozók a nyugdíjkedvezményeik csökkentése érdekében az elmúlt hónapokban többször tüntettek, miután a kormánnyal - többek között Pintér Sándor belügyminiszterrel és Orbán Viktor miniszterelnökkel - folytatott tárgyalásaik nem vezettek eredményre. Nem jött létre közös álláspont csütörtökön sem, amikor az Árok Kornél vezette sztrájkbizottság Orbánnal tárgyalt. Ezen az egyeztetésen Szima Judit nem vett részt, ugyanis nem hívták meg rá, a TMRSZ ugyanakkor a találkozóval egy időben tüntetett a Kossuth téren.

Árok Kornél, a rendvédelmi dolgozók sztrájkbizottságának elnöke szombaton úgy reagált Szima letartóztatására, hogy bízik benne, hogy az intézkedés nincs összefüggésben Szima szakszervezeti tevékenységével, és minél előbb tisztázza magát. Hozzátette, a szakszervezetéhez tartozó tűzoltók nem vesznek részt a TMRSZ által hétfőre meghirdetett rendvédelmi megmozduláson.