Uborkaevéssel állt ki a magyar zöldség mellett a miniszter

Vágólapra másolva!
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint a magyar zöldség és gyümölcs biztonságosan fogyasztható, ennek alátámasztására a Vámház körúti vásárcsarnokban uborkát vásárolt péntek reggel, melyet az egybegyűltek előtt megevett. A Napi Gazdaság pénteken arról írt, hogy a magyar uborkakereskedelmet már megviselte a német járvány, a forgalom jelentősen visszaesett. Oroszország péntek hajnalban közölte, hogy csak akkor vonja vissza az Európából származó zöldségek importjára elrendelt tilalmat, ha azonosítják a járvány okait, és tisztázzák, hogy milyen módon terjed a fertőzés.
Vágólapra másolva!

Biztonságosan fogyasztható a magyar zöldség és gyümölcs, senkit nem fenyeget semmiféle veszély, Magyarországra nem érkezett fertőzött zöldség, uborka - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken reggel Budapesten, a Vámház körúti vásárcsarnokban.

A vidékfejlesztési tárca vezetője azért látogatott a budapesti piacra, hogy "személyesen tájékozódjon a zöldség-gyümölcs piaci helyzetéről". Fazekas elmondta, azért vezette be a szaktárca még tavaly a másodlagos élelmiszer-ellenőrzési rendszert, hogy megóvja a magyar fogyasztókat a veszélyes, bizonytalan eredetű élelmiszerektől. Fazekas Sándor, a fogyasztókat megnyugtató kijelentései alátámasztására egy zöldséges standon uborkát vásárolt, és maga is evett az uborkából.

A Napi Gazdaság pénteken arról írt, hogy a magyar uborkakereskedelmet már megviselte a német járvány, a forgalom jelentősen visszaesett. A lap szerint a nagybani piacon a magyar uborka ára is 20-30 százalékkal csökkent, annak ellenére, hogy időközben kiderült: mégsem spanyol uborka okozta a járványt.

A spanyol uborka a német-spanyol kapcsolatokban is feszültséget okozott. Legutóbb Angela Merkel utasította vissza a hasmenésjárvánnyal kapcsolatos német magatartást ért spanyol bírálatokat. A német kancellár telefonon elmondta a korábban éles bírálatot megfogalmazó José Luis Zapatero spanyol kormányfőnek, hogy a német hatóságok a kötelességüket teljesítették, amikor tájékoztattak a járvány terjedésének lehetséges forrásáról.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Zapatero előző napi nyilatkozatában kifogásolta, hogy a hamburgi egészségügyi hatóságok megalapozatlanul tették felelőssé a Spanyolországból importált uborkát a fertőzés terjedéséért, és ezáltal a spanyol gazdáknak óriási károkat okoztak.

A legsürgetőbb feladatot jelenleg az jelenti, hogy kiderítsék, mi a forrása a súlyos járványt okozó, különleges EHEC-bélbaktériumnak. Az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön bejelentette, hogy a kólibaktérium egy korábban nem ismert törzse felelős az immár nem csupán Németországot sújtó járvány kirobbanásáért.

A német hatóságok abból indulnak ki, hogy a legtöbb fertőzést az ország északi részén regisztrálták. Ebből, valamint a betegek étkezési szokásinak tanulmányozása alapján - és a spanyolországi uborka "kiesése" nyomán - jelen pillanatban az a gyanú, hogy a baktériumot helytelenül trágyázott észak-németországi uborka, paradicsom és saláta hordozhatja.

A kórokozó és a járvány okainak azonosítása szükséges ahhoz is, hogy Oroszország feloldja az Európából származó zöldségek importjára csütörtökön elrendelt tilalmat. Erről Gennagyij Onyiscsenko orosz tiszti főorvos beszélt pénteken hajnalban.

Elmondása szerint tisztázni kell azt is, hogy milyen módon terjed a fertőzés, például milyen élelmiszerek, esetleg víz útján, a járvány eredetének pontos tisztázása, és végül annak objektív megerősítése, hogy a helyzet ellenőrzés alá került és nem nő tovább a fertőzések száma. Az unió aránytalannak minősítette a döntést, és kérte felülvizsgálatát. Emellett a tilalom szakértők szerint ellátási gondokhoz és az infláció növekedéséhez is vezethet.