Századvég: A többség változtatna a korkedvezményes nyugdíj rendszerén

Vágólapra másolva!
A Századvég Alapítvány májusi közvélemény-kutatásában még a magukat baloldalinak vallók körében is azok voltak többségben, akik változtatnának a hatályos nyugdíjszabályokon.
Vágólapra másolva!

A választók nagy többsége nem tartja igazságosnak a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjazásának jelenlegi feltételeit - derül ki a Századvég Alapítvány május végén készített közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint a megkérdezettek elsöprő többsége, 93%-a hallott a rendvédelmi dolgozók nyugdíjügyben szervezett demonstrációiról, de csak körülbelül egyötödük (21%) vélte úgy, hogy a kormánynak nem kellene hozzányúlnia az ágazatban dolgozók korkedvezményes nyugdíjazásának rendszeréhez.

A kutatásban a megkérdezettek több mint kétharmada, 69%-a mondta azt, hogy annak igazságtalansága miatt változtatni kellene a jelenlegi rendszeren. A résztvevők 10%-a nem tudta megítélni a kérdést.

Az alapítvány munkatársai hasonló arányokat mutattak ki a választók politikai önbesorolása szerint is, vagyis még a magukat baloldalinak vallók körében is azok voltak többségben, akik változtatnának a jelenlegi helyzeten.

Az utóbbi csoport tagjainak 60%-a áll a kutatás szerint a változás mellett. A magukat középen állóként, azaz ideológiai szempontból semlegesként azonosító szavazók 70%-a változtatáspárti, míg a jobboldaliak körében még nagyobb: 78% ez az arány.

A felmérést 2011. május 23-27. között, 1000 véletlenszerűen kiválasztott, felnőtt korú személy telefonos megkérdezésével készítette az alapítvány.