Megszüntetné a mozgáskorlátozottak közlekedési támogatását egy készülő jogszabály

Vágólapra másolva!
Emelné a súlyosan mozgáskorlátozottak autóvásárlásához nyújtott támogatás összegét a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, viszont a közlekedési támogatásukat 2013-tól megszüntetné. A tárca szerint ezzel a súlyosan fogyatékos embereket valós anyagi hátrány nem éri.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által készített jogszabálytervezet emelné a súlyosan mozgáskorlátozottak gépjárműszerzési és -átalakítási támogatásának összegét, ugyanakkor 2013. január 1-jével megszüntetné közlekedési támogatásukat.

A kormány internetes oldalán közzétett tervezet maximum 900 ezer forintban határozná meg új autó vásárlása esetén a támogatási összeget. Használt autó vásárlásakor ez a vételár 60 százaléka, de legfeljebb 600 ezer forint lenne, a gépjármű-átalakítási támogatás összege pedig a jelenlegi háromszorosára, azaz 90 ezer forintra nőne.

A támogatást kizárólag a minisztérium által közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott, a finanszírozást, a támogatás jogszerű felhasználását, a gépjárműhasználat jogszerűségének biztosítását is ellátó közreműködő szervezeten keresztül lehet majd igénybe venni - derül ki a jelenleg egyeztetés alatt lévő tervezetből.

A korábbi évek gyakorlatával megegyezően az új rendszerben is megmarad a lehetőség a támogatás felhasználásával segédmotoros kerékpárnak minősülő három- vagy négykerekű jármű, illetve gépi meghajtású kerekes szék vásárlására. A támogatás maximális összege szintén 600 ezer forint lenne.

Azok lennének elsősorban jogosultak az ellátásra, akik mozgásszervi fogyatékosságuk miatt tömegközlekedési eszközt önerőből nem tudnak igénybe venni, azonban az autó munkájuk, kezelésük vagy tanulmányaik folytatásához nélkülözhetetlen - összegez a dokumentum.

A tárca a 2013. január 1-jével megszűnő közlekedési támogatást fokozatosan vezetné ki: 2012-ben azt már kifutó jelleggel folyósítanák azoknak, akik rendelkeznek érvényes háziorvosi szakvéleménnyel. A minisztérium szerint az ellátás megszüntetése miatt a súlyosan fogyatékos embereket valós anyagi hátrány nem éri.

Mint írták, azok a mozgáskorlátozottak, akik állapotuk súlyossága miatt fogyatékossági támogatásra szereznek jogosultságot, magasabb összegű ellátásban részesülhetnek. Szemben ugyanis az évi 7-28 ezer forintos támogatással, a fogyatékossági támogatás havi összege jelenleg 18 500 - 22 800 forint. A két ellátás együttes folyósítását a jelenlegi rendszer is kizárja.