A magyar nyelv fejlesztésére készíttetne akciótervet a miniszter

Vágólapra másolva!
Réthelyi Miklós a magyar nyelv napjává nyilvánítaná november 13-át, 1844-ben ezen a napon lett Magyarország hivatalos nyelve a magyar a latin helyett.
Vágólapra másolva!

A nemzeti erőforrás miniszter országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi, hogy november 13-át nyilvánítsák a magyar nyelv napjává. A megemlékezés időpontját a magyar nyelvet hivatalossá tevő 1844-es törvény elfogadásának napja adhatja. Magyarország hivatalos nyelve a törvény elfogadása előtt a latin volt.

Réthelyi Miklós az Országgyűlés honlapjára pénteken felkerült előterjesztését azzal indokolja, hogy így a parlament kifejezheti megbecsülését a "nemzet fejlődését és hagyományainak őrzését egyaránt szolgáló magyar nyelv iránt".

Az Országgyűlés emellett felkérné a kormányt, hogy a tudományos élet szereplőivel, valamint az egyházak és a civil szervezetek bevonásával vizsgálja meg "nemzeti nyelvünk használatának helyzetét," és ennek alapján készítsen elő intézkedési tervet a "nyelv értékeinek védelme, korszerű továbbfejlesztése és népszerűsítése céljából". A határozati javaslat szerint a kabinetnek erről 2012. június 30-ig kellene tájékoztatnia a parlamentet.