Külön védelmet adna a várandós anyáknak az új családvédelmi törvénytervezet

Vágólapra másolva!
Az új családvédelmi törvénytervezet külön védelmet biztosítana a várandós, illetve az egyévesnél fiatalabb gyereket nevelőknek. Őket csak az állapotuknak egészségügyi szempontból megfelelő olyan munkakörben lehetne foglalkoztatni, amelyhez hozzájárulnak, és amiben a bérük nem kevesebb, mint megelőző munkakörében - írja a pénteki Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Nem történik érdemi változás a családi pótlék juttatásában, de a foglalkoztatás terén nagyobb védelmet adna a gyermeket nevelő szülőknek a kormány az új családvédelmi törvényben - írja a pénteki Magyar Nemzet. A kormány egyelőre nem nyilvános tervei szerint továbbra is a gyermek születésétől tanköteles koráig jár majd a családi pótlék. A lap birtokába került, a családok védelméről szóló törvénytervezet leszögezi a már korábban elfogadott változtatást: azoknál a családoknál, ahol a gyerek nem tesz eleget tankötelezettségének, a pénzbeli juttatás folyósítását fel kell függeszteni.

A jelenlegi, úgynevezett terhességi-gyermekágyi segélyt a szülési juttatás váltja fel. Az anyasági támogatás elnevezést a jövőben megszüntetné a kormány, az egyszeri juttatást a jövőben várandóssági támogatásnak nevezné a kabinet. A tervezet külön paragrafusban rögzíti, hogy "az állam a családnak a gyermek neveléséből adódó többletterheit figyelembe vevő és elismerő adórendszert működtet". A járulékkedvezmények rendszerével támogatja az állam a szülők munkavállalását.

A törvénytervezet előírja, hogy a gyermeket nevelő szülőt kiemelt munkajogi védelem, illetve a szülői szerep és a munkavégzés összehangolását, valamint a családi életük védelmét biztosító kedvezmények illetik meg. A jövőben külön védelmet kapnak a várandós, illetve az egyévesnél fiatalabb gyereket nevelők. Őket csak az állapotuknak egészségügyi szempontból megfelelő olyan munkakörben lehetne foglalkoztatni, amelyhez hozzájárulnak, és amiben a bérük nem kevesebb, mint megelőző munkakörében. Amennyiben a munkaadó nem tud ilyet biztosítani, az érintettet fel kell menteni a munkavégzés alól, és alapbért kell biztosítani számára.