Tömött autókat beengedne a buszsávokra Tarlós

Vágólapra másolva!
Ideiglenes megoldásként csütörtök délelőtt újra megnyitották az autósok előtt a Budaörsi úti buszsávot. Tarlós István főpolgármester szerint a probléma megoldásának egyik módja lehet a KRESZ módosítása úgy, hogy ezentúl a legalább három személyt szállító autósok szabadon használhatnák a buszsávot.
Vágólapra másolva!

Tarlós István főpolgármester utasítására csütörtök délelőtt átmenetileg újra megnyitották az autósok előtt a Budaörsi úton kialakított buszsávot. A főpolgármester a felfüggesztés miatt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a buszsávot azért adták vissza az autósoknak, mert valóban megállt az élet a Budaörsi úton. A napokban több polgármester nyílt levelet címzett Tarlóshoz a kialakult helyzet miatt, a főpolgármester a sajtótájékoztatón ezekre utalva azt mondta, hogy "ismeretségnövelő, bátorságpróbáló kirohanásokkal" nem foglalkozik.

A főpolgármesteri hivatal reggeli közleményében műszaki okokkal magyarázta a buszsáv megnyitását. Tarlós szerint ez a műszaki ok maga a dugó, amit "ideológiai oknak nehezen lehetne nevezni". A buszsáv kiépítése egy uniós beruházás része, erről még 2008 decemberében döntött a fővárosi közgyűlés. Tarlós elmondta, a beruházás még nincs befejezve, ezért vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogyan fordulhatott elő, hogy idő előtt helyezték forgalomba a buszsávot. A főpolgármester azt mondta, annak idején nem készült a beruházásról előzetes hatástanulmány, ezt most pótolni fogják.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetője azt mondta, a sajtótájékoztató végére már át is adják az autósoknak a Budaörsi út két sávját, ez azonban csak ideiglenes megoldás lesz. Meg kell vizsgálni, hogyan tudják megoldani a kialakult problémás helyzetet.

Tarlós István szerint, ha most kéne dönteniük, két lehetőségük lenne: vagy marad a buszsáv és vele a forgalmi dugó, vagy pedig megszüntetik a buszsávot - ebben az esetben viszont a pályázat tartalmának megváltoztatása miatt vissza kellene fizetni az Európai Uniónak nagyjából 100 millió forintnyi pályázati pénzt. A főpolgármester azt mondta, ez utóbbi lehetőséget a kormánnyal is meg fogja tárgyalni.

Arra a kérdésre, hogy meddig marad fent a mostani ideiglenes állapot, Tarlós és Vitézy is csak annyit mondott: addig, amíg a beruházás be nem fejeződik, és megoldást nem találnak a porblémára. A megoldáson a BKK a fővárossal együttműködve dolgozik, Vitézy a mérlegelendő lehetőségek közül egyet említett: megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a buszsávot az autópálya leálló sávjában alakítsák ki. A főváros és a BKK addig is közösen kezdeményezi a KRESZ módosítását az illetékes minisztériumnál. Tarlós István szerint ugyanis az is egy megolás lehetne, hogy azok az autók, amelyekben a sofőrrel együtt legalább három ember utazik, használhatnák a buszsávot is.