Gyurcsány nem akarja, hogy az MSZP balra forduló párt legyen

MSZP, Gyurcsány Ferenc
Vágólapra másolva!
Húsz pontban foglalta össze ajánlásait Gyurcsány Ferenc a június 18-i kongresszusra készülő MSZP-tagságnak. A volt miniszterelnök szerint a kongresszuson ki kell mondani, hogy az MSZP büszke a második Gyurcsány-kormányra, és döntést kell hozni arról is, hogy véget érjen a párt balra fordulása. Mesterházy Attila szombaton kezdeményezte a kongresszus összehívását, hogy a párt belügyeiről szóló vitákat lezárhassák és tisztázhassák, hogy a tagság milyen MSZP-t képzel el a jövőben.
Vágólapra másolva!

Húsz pontban foglalta össze az MSZP június 18-i kongresszusára készülve ajánlásait a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform elnöksége. Kezdeményezik, hogy a kongresszus buzdítson a pártszavazásra való részvételre, mondja ki, hogy büszke a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kormány intézkedéseire,. Gyurcsány Ferenc ajánlásait az MSZP kongresszusának itt olvashatja eredetiben.

"Mindenkinek szóló jóléti ígéretekkel nem lehet igazságos viszonyokat teremteni" - olvasható a volt miniszterelnök Facebook-oldalán is közzétett dokumentumban, amelyet Gyurcsány Ferenc platformja a kongresszus figyelmébe ajánl, és amelyet az MSZP parlamenti képviselőinek és megyei elnökeinek is elküldtek. Az irat húsz pontban foglalja össze azt, amit a Demokratikus Koalíció szerint a kongresszusnak - állásfoglalás, politikai nyilatkozat, illetve határozat kiadásakor - figyelembe kell vennie. Ezek között szerepel, hogy mondják ki: nyitott, modern balközép párttá akarják formálni az MSZP-t, és elvetik, hogy a szocialista párt "balra forduljon".

Az ajánlás javasolja, a kongresszus mondja ki, hogy Orbán Viktor "feldúlta" az alkotmányos rendszert, illetve hogy az MSZP tagjai és támogatói az "Orbán-rendszer" ellenzékének tekintik magukat.

A Gyurcsány-platform emellett azt szeretné, hogy a kongresszus utasítsa el a kormány adó- és szociálpolitikáját, az önkormányzatiság csorbítását, az "egyetembezárási programot", az érdekegyeztetés mai rendszerének egyoldalú felrúgását és a visszamenőleges hatályú jogszabályalkotást.

Az MSZP kongresszusának összehívását Mesterházy Attila pártelnök a választmány múlt szombati ülésén kezdeményezte, mint mondta azért, hogy a szocialista párt belügyeiről és jövőjéről szóló vitát korrekt és átlátható módon zárják le, és a többség eldönthesse, milyen pártot akar.

Korábban feltennék az MSZP-ben Gyurcsány kérdéseinek egy részét

A Gyurcsány Ferenc féle pártszavazás előtt az MSZP elnöksége öt témában kéri ki a tagság véleményét a június 18-i rendkívüli kongresszusra készülve - döntötte el az MSZP szerdán. A Magyar Nemzet információi szerint két kérdés fedi a Demokratikus Koalíció platform felvetéseit, ezzel a lap szerint értelmét vesztheti a Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére június 22. és 28. közöttre hirdetett pártszavazás.

A Magyar Nemzet szerint a pártvezetés öt napirendi pont megtárgyalását javasolja a kongresszusnak, ezekről azonban előzetesen véleményt kell nyilvánítania az MSZP valamennyi pártszervezeti taggyűlésének. Szanyi Tibor, a párt elnökségi tagja szerint, az öt témakörből kettő valamennyire fedi Gyurcsányék kérdéseit.

A pártvezetés a kongresszuson tárgyalna arról is, hogy milyen politikai irányt kövessenek, milyen szervezeti, működési elvek mentén politizáljanak a jövőben. Gyurcsányék korábban arra tettek javaslatot, hogy a tagság közvetlenül válassza vezetőit.

A Gyurcsány-féle platform szerint az MSZP-t meg kell nyitni a konzervatív és liberális szavazók előtt is, míg az elnökség továbbra is a baloldali szimpatizánsokat képviselné.