MSZP-s politikusok tanúskodtak a Budaházy-perben

Vágólapra másolva!
A vád szerint lábtörlőt gyújtottak fel, Molotov-koktélt dobtak a kertbe, és gyújtogattak 2008-ban a Hunnia Mozgalom tagjai azoknál a volt szocialista képviselőknél, akik a Budaházy György és társai ellen zajló büntetőper szerdai tárgyalásán tettek tanúvallomást.
Vágólapra másolva!

Több szocialista politikus, országgyűlési képviselő számolt be sértett tanúként a Budaházy-per szerdai tárgyalásán az otthonuk elleni Molotov-koktélos támadásokról. A vád szerint a Hunnia Mozgalmat irányító Budaházy György utasítására vádlott-társai 2008 februárjában az egészségügyi törvény elfogadásának meghiúsításáért benzinespalackokat dobtak több akkori kormánypárti képviselő otthonára, főként a bejárati ajtókat, illetve családi házak kertjét gyújtották fel, rongálták meg.

Az egyik sértett, aki 2006 és 2010 között az MSZP dunaújvárosi országgyűlési képviselője volt, a bíróságon azt mondta: 2008. február 8-án hajnalban arra ébredt, hogy otthonában sűrű füst gomolyog. Szerinte a bejárati ajtó előtti lábtörlőt gyújtották meg, a lakás fémajtaja pedig deformálódott. A támadók az ajtóra festékkel azt írták, hogy "nem". A sértett elmondta, hogy az elkövetőknek előzetesen fel kellett térképezniük a helyszínt, hiszen a neve nem volt kint az ajtón, illetve a társasházban másutt sem, és nem volt könnyű észrevétlenül megközelíteni a bejárati ajtót.

Egy özvegyasszony, akinek a férje 2008-ban szocialista országgyűlési képviselő volt, azt mondta, szintén február 8-án éjjel arra ébredtek, hogy lángol a házuk előkertje. Több Molotov-koktélt dobtak a családi házra, de a bokrok, illetve a szúnyogháló felfogta őket, így az épületen csak apróbb sérülések keletkeztek.

Korózs Lajos akkori szocialista országgyűlési képviselő és államtitkár a bíróságon azt mondta, 2008 februárjában a Hír Tv-ből tudta meg, hogy hétvégi telkére behatoltak. Az interneten a "Magyarok Nyilai" és "Csintalan Sándor" szavak keresésére dobta ki a keresőprogram a hétvégi házát ábrázoló képeket, és lángcsóva volt látható rajtuk. Amikor az incidens után egy héttel a telkére ment, rongálásra, gyújtogatásra utaló nyomokat már nem látott. A rendőrök azonban a helyszíni szemlén találtak égésnyomokat és egy megégett palackot. A szerdai tárgyaláson több volt és jelenlegi szocialista politikus tanúként elmondta, hogy az egészségügyi törvény tárgyalása idején kapott levélben fehér port és fenyegetéseket egyaránt. A terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György és társai büntetőpere pénteken tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

A Központi Nyomozó Főügyészség 34 oldalas vádirata szerint Budaházy György 2007 elején egy "Hunnia Mozgalomnak" nevezett csoportot hozott létre és vezetett abból a célból, hogy országgyűlési képviselők elleni megfélemlítő támadásokkal befolyásolják a parlamenti döntéseket. A vád szerint a 17 vádlotton kívül voltak olyan tagjai is a mozgalomnak, akiket nem sikerült azonosítani.

A vád szerint a csoport tagjai Budaházy utasítására 2007 decemberében Hiller István és Kóka János ingatlanai ellen fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadást hajtottak végre, majd 2008. február 8-ára virradóra hasonló támadást intéztek több településen más országgyűlési képviselők ingatlanai ellen. Így akarták befolyásolni az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény parlamenti elfogadását.

Később, 2009. április 8-án egy miskolci, egy Szigetváron lakó és egy adonyi országgyűlési képviselő házánál akartak elhelyezni futball-labdába rejtett pokolgépeket. A bombákat egy időben akarták felrobbantani, ezt azonban a rendőrség megakadályozta. A vád szerint szintén Budaházy György utasítására követték el a csoport tagjai 2007-ben az SZDSZ XI. kerületi székháza, továbbá az MSZP kispesti és kőbányai székháza elleni Molotov-koktélos támadást és számos más hasonló akciót Szilvásy György volt titokminiszter ingatlana, illetve szórakozóhelyek és jegyirodák ellen.