Senki sem kapta el a hasmenésjárványt Magyarországon

Vágólapra másolva!
Tizenkét betegen végezték el eddig a németországi hasmenésjárvány kimutatására alkalmas vizsgálatot Magyarországon, de egyetlen betegben sem mutatták ki a kórokozó jelenlétét. Az ÁNTSZ javaslata szerint, ha valaki Németországba utazik, akkor ott csak főtt zöldséget fogyasszon.
Vágólapra másolva!

Tizenkét vizsgálatot végeztek el Magyarországon a Németországból induló hasmenésjárvány miatt, de egyetlen betegben sem mutattak ki kórokozót, pedig mindegyik beteg járt Németországban - közölte Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos szerdán újságírók előtt.

Szabó szerint az ÁNTSZ laboratóriumaiban olyanok is jelentkeznek vizsgálatra, akik nem is jártak Németországban, csak találkoztak uborkával.

Szabó elmondta azt is, hogy a kórokozó "veszélyt jelent, és csak hőkezelés hatására pusztul el, ezért azt javasolja az ÁNTSZ, hogy az, aki most Németországba megy, és zöldségfélét enne, az ne nyers, hanem főtt zöldséget fogyasszon."

Szabó alapos kézmosást javasolt nemcsak vécéhasználat után, hanem minden olyan helyen, ahol nagy a tömeg, és egymásnak adják a kilincset az emberek.

Magyarországon eddig két vállalkozásnál találtak Spanyolországból érkezett fertőzött uborkákat - közölte az [origo]-val Jordán László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) elnökhelyettese hétfőn délelőtt. A két vállalkozás közül az egyik budapesti, míg a másik békéscsabai.

Kedden Németországban laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá két, Spanyolországból importált, a fertőzöttnek vélt szállítmányból származó uborkát. Az eredmények szerint az azokon felfedezett EHEC baktérium nem azonos azzal a baktériumtörzzsel, amelyet a fertőzött betegek székletében mutattak ki.