Az MDF volt frakcióvezetője szerint hamisítvány az UD Zrt.-ügy egyik bizonyítéka

Vágólapra másolva!
Az UD Zrt.-ügy negyedrendű vádlottjaként meghallgatott Herényi Károly, az MDF volt frakcióvezetője hamisítványnak nevezte az egyik bizonyítékot a bíróságon. A tárgyaláson lábtörése miatt nem jelent meg a harmadrendű vádlott, Dávid Ibolya volt MDF-elnök.
Vágólapra másolva!

Meghallgatta Herényi Károly negyedrendű vádlottat, az MDF egykori frakcióvezetőjét az úgynevezett UD Zrt.-ügyben szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Herényi Károly a tárgyaláson bemutatott egyik írásos bizonyítékot hamisítványnak nevezte.

A Szilvásy György és három társa ellen, személyes adattal való visszaélés bűntette miatt indított per tárgyalásán a harmadrendű vádlott, Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke lábtörés miatt nem vett részt.

A vádirat szerint Dávid Ibolya és Herényi Károly ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008. őszi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt.

Vasvári Csaba bíró elsősorban arra várt választ Herényi Károlytól, hogy Almássy Kornél miért lépett vissza 2008 őszén az MDF elnökjelöltségétől. Herényi azt mondta, szerinte a döntésnek pszichés indokai voltak, Almássy Kornél a kiszivárogtatott hangfelvétel miatt döntött így, más körülményről ő nem tudott.

Herényi Károly beszámolt a Tombor Andrással - az első Orbán-kormány miniszterelnöki biztonságpolitikai főtanácsadójával - 2008-ban folytatott találkozóiról. A volt MDF-es politikus közlése szerint ezeken Dávid Ibolya akkori pártelnök leváltásáról és Almássy Kornél jelöléséről volt szó.

Az MDF egykori frakcióvezetője azt mondta, Tombor András kétmilliárd forintos támogatást ígért a pártnak. Herényi Károly hozzátette: a számára is ismeretlen gazdasági körök ezért egyebek mellett Dávid Ibolya leváltását várták volna el. Herényi Károly a tárgyaláson bemutatott egyik írásos bizonyítékot hamisítványnak nevezte.

A volt frakcióvezető szerint a Tombor Andrásnak átadott levelet - amelyben a támogatás feltételeire adott válaszok voltak - ismeretlenek további információkkal egészítették ki.

A per július 5-én és 6-án folytatódik, mások mellett Dávid Ibolya, Herényi Károly, valamint Jóri András adatvédelmi biztos és Boross Péter volt miniszterelnök meghallgatásával.

Az UD-ügy 2008. szeptember 10-én kezdődött, amikor a rendőrség - Laborc Sándor, az NBH korábbi főigazgatójának feljelentése alapján - házkutatást tartott az UD Zrt. nevű cég székhelyén, illetve a vezetők lakásán. Szilvásy György akkori titokminiszter néhány nappal később azt mondta, hogy a szervezet, amelynek középpontjában az UD Zrt. állt, beépült az NBH-ba, a rendőrségbe és a pénzügyőrségbe, magán- és államtitkot sértett. A megszerzett információkat részben gazdasági céljai érdekében használta, de állítólag kapott "kvázi politikai jellegű" feladatokat is. Az UD Zrt.-ügyről szóló részletes cikkünket itt olvashatja.