A kormány egyik karja megbénította a másikat

megszűnik az ITD Hungary (ITDH), befektetésösztönzés
Vágólapra másolva!
Megszüntetése után öt hónappal még mindig több tucat dolgozó vesztegel munka nélkül az állam korábbi befektetésösztönző cégében, az ITD Hungaryben. A társaság december óta elvileg csak papíron létezik, tevékenységét egy új kormányhivatal vette át, ennek eszközei és szakemberei azonban az ITD-nél rekedtek, amelyet emiatt bezárni sem lehet. A gondot egy hibás kormányrendelet okozta.
Vágólapra másolva!

"Ez egy nagyon buta történet, és mindenkinek egyre kínosabb" - így kommentálta az [origo] megkeresésére a Magyar Fejlesztési Bank egyik vezető beosztású munkatársa, hogy a törvényben rögzített január 1-jei határidő ellenére a mai napig nem zárult le az export- és befektetésösztönzéssel foglalkozó ITD Hungary és a feladatait januártól átvevő Nemzeti Külgazdasági Hivatal (Hungarian Investment and Trade Agency - HITA) között a hivatalos átadás-átvétel.

A befektetők Magyarországra csábításért és az export élénkítéséért felelős társaságot egy múlt év októberi kormányrendelet alakította kormányhivatallá, az akkori indoklás szerint azzal a céllal, hogy "a költségvetés számára megtakarítást érjen el, és a gazdaságosabb és hatékonyabb közigazgatás érdekében átláthatóbb, kisebb, költséghatékonyabb szervezetként működjön tovább". A működéssel azonban rögtön az indulásnál gondok adódtak: a váltás ugyanis csak papíron történt meg, az átadás-átvétel megakadása miatt az ITD hónapokig már nem, a HITA pedig még nem végzett semmilyen tevékenységet. (Erről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.)

Az ITD korábbi tulajdonosa ugyanis a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium volt, a társaság jogutód nélküli megszűnésével azonban az új szervezet felügyeleti jogai a nemzetgazdasági tárcához kerültek. Az átadás-átvételt a két tárcának így egymás között kellett volna lebonyolítania, a procedúrát azonban ellehetetlenítette (és a mai napig lezárhatatlanná tette), hogy a HITA-t létrehozó kormányrendelet nem tette az ITD jogutódává az új szervezetet.

"Csapatépítésnek is beillett"

"A jogalkotó egyértelműen hibát követett el, hiszen a HITA teljes egészében az ITD szerepét és feladatát vette át, vagyis - kis túlzással - a folytatáshoz elég lett volna egy cégtáblacsere. Amiatt azonban, hogy a társaság jogutód nélkül szűnt meg, nem hagyhatta a HITA-ra sem az aktákat, kimutatásokat, adatbázisokat, sem az embereket és az eszközöket" - magyarázta az [origo]-nak az MFB-nél dolgozó, az ügy részleteit ismerő forrás. A tisztségviselő szerint a patthelyzet feloldására hónapokig keresték - és részben még keresik - a megoldást a gazdasági és a fejlesztési tárca jogászai. Segítségükkel mostanra legalább a munkához nélkülözhetetlen szakmai anyagokat, kimutatásokat, tanulmányokat kézhez vehette az új hivatal, az eszközöket - számítógépeket, laptopokat, szervereket és telefonokat - azonban még mindig nem.

"Egyfajta csapatépítésnek is beillett az elején, ahogy mindenki összeszedte és behozta otthonról a nélkülözhető technikai eszközöket, számítógépeket, laptopokat, hogy legyen min dolgozni" - mondta az [origo]-nak a hivatal egyik, az ITD-től átvett dolgozója, hozzátéve, hogy múlt héten megkapták végre céges SIM-kártyájukat, így már nem saját pénzből kell például telefonálniuk, de készüléket és számítógépeket állítása szerint még mindig nem kaptak, mert azokon továbbra is "ül az ITD".

Az eszközök hiányát egy múlt heti tájékoztatóján Kerekes György, a HITA elnökhelyettese is megerősítette az [origo]-nak. Azt mondta: a jogászok egyelőre még dolgoznak az ügyön, addig is "áthidaló megoldásokat" alkalmaznak, például begyűjtötték a vidéki irodahálózat karcsúsításával felszabaduló számítógépeket, szerverekre pedig egyelőre nincsen szükségük, mivel belső számítógépes hálózat egyelőre nincs, és a hivatal honlapja is csak alapverzióban működik.

"Ezek az emberek beszorultak ide"

Az eszközök átkerülése az MFB-s tisztségviselő szerint azért problémás, mert ahhoz, hogy az ITD elszámolása rendben legyen, a társaság csak eladni tudná a gépeket, átadni nem. "Benne vannak tárgyi vagyonként a könyveiben. Ha átadná őket, akkor hiánya keletkezne. A HITA-nak pedig meg kellene vennie, de a kormányhivatal amúgy is feszes gazdálkodásában értelemszerűen nem kalkuláltak erre anno forrásokat, hiszen tudták, hogy ott van minden, használatra készen az ITD-ben" - tette hozzá a tisztségviselő.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Egy sikeresen zárult befektetésösztönzés - a Mercedes gyár Kecskeméten

Hasonló okokból volt gond korábban a munkatársak átvételével is: a rendezetlen jogviszony miatt nem jelentkezhettek át egyszerűen a külgazdasági hivatalba, hanem fel kellett mondaniuk az ITD-ben, aztán jelentkezniük a HITA-hoz, az érintettek szerint is nyilvánvaló formalitásként kiírt pályázatra. Február közepéig emiatt papíron például még mindig csak két dolgozója volt az új hivatalnak: az elnök, Dobos Erzsébet és helyettese, Kerekes György, őket ugyanis közvetlenül a gazdasági miniszter nevezte ki. (Az új hivatal létszámát a kormányrendelet egyébként 155 főben maximálta, a HITA így eleve több mint száz dolgozóval kevesebbet foglalkoztat, mint az ITD.)

Bár a szakemberek nagy része - öt hónappal a HITA megalakulása után - április végére-májusra végre munkába tudott állni az új hivatalban, az [origo]-t tájékoztató, korábbi ITD-s kollégáival kapcsolatot tartó munkatárs szerint többtucatnyian továbbra is a papíron már megszűnt társaságnál rekedtek. "Ezek az emberek egyszerűen beszorultak ide. Nyilván mindenkit el kellene küldeni, hogy végre a gyakorlatban is megszűnhessen az ITD, csak éppen több mint százmillió forintba kerülne, és nincs az a kassza, amiből ezt most ki lehetne fizetni" - írta körül a helyzetet az MFB-s vezető, hozzátéve, hogy a minisztériumban és a fejlesztési banknál is "tökéletesen tisztában vannak vele", hogy az érintettek hónapok óta lényegében munka nélkül veszik fel több százezres, hivatalban maradt vezetőik pedig másfél milliós fizetésüket.

"Mindenki várja, hogy vége legyen"

A tisztségviselő megjósolni sem merte, hogy ez az állapot mikor érhet véget. "Mindenki várja, hogy végre vége legyen, de ez egyelőre csak a két szervezet dolgozóinak fontos probléma, a kormánynak egyelőre van számos sokkal fontosabb" - tette hozzá. A volt ITD-s alkalmazott szerint nagyjából negyven passzív (gyesen vagy betegállományban lévő) és negyven aktív dolgozó maradt még a társaságnál. Utóbbiak - köztük több egykori barátja - már be sem járnak, mert "az érdemi munkát már úgyis a HITA végzi, tehát semmi értelme".

Az átadás-átvétel várható lezárultáról, a még állományban maradt dolgozók számáról és az általuk végzett munkáról Őri András, az ITD sajtófőnöke az [origo]-nak azt mondta, hogy az átadás-átvétel még folyamatban van, de "a HITA és az ITD is azon van, hogy az minél hamarabb lezáródjon". A társaságnál a sajtófőnök szerint márciustól folyamatosan csökken a létszám. "Aktuálisan az ITD eredeti létszámának ötöde, nagyjából 50 ember dolgozik még a házban. Számuk azonban az átadás-átvétel előrehaladtával napról napra változik" - tette hozzá.

Arra a kérdésünkre, hogy a még ott lévő munkatársak mivel töltik munkaidejüket, ha az ITD feladatait már a HITA végzi, a sajtófőnök annyit mondott: "Mindenki végzi a maga munkáját, például elszámolásokat, jelentéseket készít, lezárja a korábbi szerződéseket és egyben az egyes területeken készíti elő az átadás-átvételt".

Forrás: [origo]

A kialakult helyzet miatt kerestük az átadással megbízott fejlesztési minisztériumot és az átvevő nemzetgazdasági tárcát is, de előbbi nem válaszolt kérdéseinkre, utóbbi pedig a HITA-hoz irányított bennünket.

A HITA kommunikációs osztályának vezetője múlt heti megkeresésünkkor elismerte, hogy áprilisig valóban "nem az ideális fordulatszámon működött a szervezet". A legfontosabb akadályok azonban, azt mondta, azóta megszűntek, és "aktív, hatékony munkát végez a szervezet. A hivatalt vezető Dobos Erzsébet a szervezet eddigi munkáját értékelő múlt heti tájékoztatón azt mondta: eleve nem volt reális a törvény szabta határidő, hogy a novemberi kormánydöntéstől január 1-jéig, egy hónap alatt alakuljon át a struktúra.

A nemzetgazdasági minisztériumtól azt is szerettük volna megtudni, hogy milyen nagyságrendű állami bevétel esett ki a befektetésösztönzés akadozása miatt, a minisztérium azonban nem válaszolt megkeresésünkre. A volt ITD-s, most HITA-s munkatárs az [origo]-nak erről azt mondta, hogy bár számszerűsíteni nagyon nehéz a meg nem kötött üzletek miatt kieső bevételeket, azzal, hogy a működésképtelenség miatt a befektetői megkeresések "parkolópályán vártak", számos szakmai programot - konferenciát, nemzetközi vásárt - pedig ki kellett hagyniuk a kollégáknak, gyakorlatilag a teljes első negyedév veszendőbe ment.