Orbán sem vett részt az alkotmányozásban Mesterházy szerint

Mesterházy Attila frakcióvezető
Vágólapra másolva!
Mesterházy Attila szerint kettős mérce érvényesült, amikor Kövér László hétfőn megvonta az MSZP-frakció tagjai fizetésének egy részét, amiért azok nem vettek részt az alkotmányozásban. Az MSZP elnöke szerint a fideszes képviselők harmada ugyanúgy hiányzott ebben az időszakban, köztük Orbán Viktor is, de tőlük nem vonnak le pénzt.
Vágólapra másolva!

Nem otthon voltunk, dolgoztunk - mondta Mesterházy Attila a Tv2 Mokka című műsorában kedden reggel, arra a hírre reagálva, hogy Kövér László, a parlament házelnöke nem jegyezte ellen az MSZP-frakció tagjainak fizetési papírjait, amiért a politikusok nem vettek részt az új alkotmány megalkotásának folyamatában.

Mesterházy szerint húsz éve nem volt ilyen, hogy a házelnök ennyire egyértelműen politikus lépést tegyen, de az MSZP elnöke szerint Kövér Lászlónak erre jogilag meg volt a lehetősége. Mesterházy úgy véli, az alkotmányozáson a Fidesz-képviselők nagyjából harmada, köztük Orbán Viktor, sem vett részt, az ő büntetésüket hiányolja a szocialista politikus.

A képviselőknek elvileg kötelező megjelenni az üléseken. A házszabály szerint, ha egy képviselő egy adott hónapban a szavazások több mint egyharmadától igazolatlanul távol marad, a képviselői alapdíj összegét arányosan csökkentik. A hiányzást azonban a frakcióvezető saját hatáskörében igazolhatja. Emellett a szavazástól távol maradókat a frakciószabályzat szerint is büntetik, a büntetés mértéke frakciónként eltér.

Bár az alkotmányozás vitájában szinte minden kormánypárti felszólaló megjegyezte, hogy számára nagy megtiszteltetés részt venni a munkában, az [origo] munkatársának tapasztalatai szerint az ülésteremben végig foghíjasak voltak a padsorok, legfeljebb a kormánypárti frakciók harmada volt egyszerre a teremben (ennek okairól korábbi cikkünkben olvashat). Ugyanakkor teljesen üres üléstermet egyszer sem lehetett látni, a Fidesz és a KDNP mindig biztosított egy bizonyos minimális jelenlétet.

A kormánypárti frakciók már korábban kialakították az úgynevezett beülési vagy ügyeleti rendszert, amelynek lényege, hogy a képviselőket négy csoportba osztották, és az egyes csoportoknak adott időpontban jelen kell lenniük a teremben. Mióta csak robotkamerás közvetítés van a parlamentből, szokássá vált az is, hogy a képviselők átülnek éppen felszólaló társaik mellé, így a közeli képeken nem látszik, milyen kevesen vannak a teremben (erről itt olvashat).