Orbán sarkalatos törvényben szabályozná a gazdaság alapjait

Vágólapra másolva!
"A nyugdíjrendszer, az adórendszer, a költségvetési gazdálkodás néhány alapvető szabálya, szemben a mostani ötvenszázalékos parlamenti többséget igénylő döntéssel, kétharmadossá fog válni a jövőben" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a TV2-nek adott interjújában. A kormányfő elmondta, "külsős erőket" is felkért, hogy a legnehezebbnek ígérkező sarkalatos törvényeket előkészítsék.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint sarkalatos - azaz kétharmados - törvényben kell rögzíteni a nyugdíjrendszer, az adórendszer és a költségvetési gazdálkodás alapvető szabályait.

A miniszterelnök a TV2-nek adott interjújában hangsúlyozta: a magyar gazdaságpolitikát érő visszatérő bírálat, hogy kiszámíthatatlan, instabil. Véleménye szerint ezen a kétharmados többséget felhasználva kell változtatni, amire alkotmányos felhatalmazást ad a január elsején életbe lépő új alaptörvény.

"A nyugdíjrendszer, az adórendszer, a költségvetési gazdálkodás néhány alapvető szabálya, szemben a mostani ötven százalékos parlamenti többséget igénylő döntéssel, kétharmadossá fog válni a jövőben" - mondta, megjegyezve: arra számít, hogy erről nagyon sok vita lesz itthon és külföldön. Hozzátette: van egy munkamegosztás a kormányon belül, és "külsős erőket" is felkért, hogy a legnehezebbnek ígérkező sarkalatos törvényeket előkészítsék. "Ezt, a gazdaságról szóló kétharmados törvényt magamra szignáltam" - mondta a miniszterelnök a TV2-nek.

A kormányfő csütörtökön tárgyal a rendvédelmi szakszervezetek képviselőivel, mint mondta, azért, hogy "férfiemberek módjára" rendezzék a nyugdíjkedvezményekkel kapcsolatos vitát. Orbán Viktor kifejtette: meg kell egyezni a rendvédelmi dolgozókkal. Ha úgy érzik, hogy az ötvenes éveiket taposva már nem tudják ellátni a feladatukat, mondják meg, milyen más munkát tudnak végezni, "és én nagyon szívesen biztosítom ennek a lehetőségét" - fogalmazott.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának végére el szeretné érni, hogy az emberek minél tovább akarjanak munkában maradni ugyanúgy, mint Nyugat-Európában. Ennek érdekében változtatna a kormány a nyugdíjszámítás módján is, és az életpályamodelleket is úgy alakítanák, hogy az utolsó tíz évben magasak legyenek a fizetések, jobban megérje dolgozni, mint otthon várni a nyugdíjat - mondta a miniszterelnök.

A rendvédelmi dolgozók hétfőn harmadik alkalommal vonultak a Parlament elé. A sztrájkbizottságot eddig vezető Kónya Péter a múlt pénteken lemondott tisztségéről, miután eredetileg hétfőre ígért tárgyalásukat Orbán Viktor csütörtökre tette át. Kónya akkor elmondta, hogy a kormány tervezett intézkedéscsomagjának elfogadhatóságával kapcsolatban a sztrájkbizottságban olyan többségi vélemény alakult ki, amely az ő számára emberileg nem vállalható.

Orbán Viktor kedden a Millenárison értékelte a kormány egyéves munkáját. Azt mondta, hogy Magyarországnak a munkanélküliséget és az államadósságot kell legyőznie, és a saját útját kell járnia.