A Külügyminisztérium bekérette Románia magyarországi nagykövetét

Vágólapra másolva!
Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint a kolozsvári Mátyás-szobor ügye ellentétben áll Magyarország és Románia egyezményeivel, és ártanak a jószomszédi együttműködésnek. Emiatt bekérették a Külügyminisztériumba Románia magyarországi nagykövetét.
Vágólapra másolva!

A kolozsvári Mátyás-szoborra elhelyezett román felirat és zászló, és a bukaresti magyar nagykövet feltartóztatásának ügye miatt kérette be a Külügyminisztérium Ireny Comaroschit, Románia magyarországi nagykövetét. Németh Zsolt, a tárca parlamenti államtitkára aggodalmát fejezte ki, és azt mondta, a mostani események ellentétben állnak a két ország egyezményeivel, és ártanak a jószomszédi együttműködésnek.

Múlt hétfőn jelent meg a tavaly restaurált Mátyás-szoborcsoport előtt egy olyan bronztábla, amely a magyarok számára sértő, és ezért vitatott idézetet tartalmaz Nicolae Iorga román történésztől: "A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult".

A kolozsvári polgármesteri hivatal szerint törvényesen helyezték ki a táblát, Kelemen Hunor román művelődési miniszter szerint azonban a most elhelyezett feliratot nem hagyta jóvá az Országos Műemlékvédelmi Bizottság, ezért törvénytelenül járt el a polgármesteri hivatal.

Kedden bekérették a román külügyminisztériumba Magyarország bukaresti nagykövetét, hogy tájékoztatást kérjenek tőle arról, miért ad otthont a brüsszeli Magyar Régiók Háza a székelyföldi irodának. A Hargita és Kovászna megyei önkormányzatok kezdeményezéseként megalakuló képviseleti irodát kedden nyitják meg.

Létrehozását Winkler Gyula, Sógor Csaba és Tőkés László romániai magyar európai parlamenti képviselő is támogatja, amit élesen bírált számos román politikus az elmúlt napokban.

A román külügyminisztérium már pénteken kiadott egy közleményt, amelyben sajnálatosnak nevezte, hogy Brüsszelben egy szerinte nem létező, mindenféle "alkotmányos és törvényes alap" nélküli közigazgatási-területi egység számára hoznak létre képviseletet.