Pénzmegvonással büntette az alkotmányozásból kimaradó szocialistákat a házelnök

Vágólapra másolva!
"Igazolatlan hiányzások" miatt csökkentette az MSZP-frakció képviselőinek fizetését a házelnök - tudta meg a Nol.hu, a Népszabadság internetes oldala. Kövér László azért nem jegyezte ellen a szocialisták fizetési papírját, mert nem vettek részt az alkotmányozás folyamatában. Az MSZP sajtóosztályán az [origo]-nak megerősítették az információt, az alkotmányozásból szintén kimaradt LMP-s képviselők még nem tudják, hogy ugyanígy büntették-e őket is.
Vágólapra másolva!

Csökkentette az "igazolatlan hiányzások" miatt az MSZP parlamenti frakciójában ülő képviselők fizetését Kövér László házelnök azzal, hogy nem jegyezte ellen a fizetési papírjaikat - értesült megbízható forrásból a Népszabadság. Az MSZP sajtóosztályán az [origo]-nak megerősítették az információt.

A napilap internetes oldala, a Nol.hu-n azt írja, hogy a Fidesz politikusa azzal érvel: a szocialisták nem vettek részt az alkotmányozás folyamatában, ezért nem is jár nekik a fizetésük erre az időszakra eső, megfelelő része.

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója szerint a házelnök döntése jogszerű, de úgy fogalmazott, hogy "ilyen kicsinyes politikai bosszúra még a Parlament történetében nem volt példa." A frakcióigazgató szerint ma már egyöntetű az a vélemény, hogy "ez nem a magyar nemzet alkotmánya, hanem pártalkotmány". Ebben az összefüggésben még inkább nevetségesnek és szánalmasnak hat, hogy a Fidesz ilyen eszközökkel akar nyomást gyakorolni a demokratikus ellenzékre - közölte Tóbiás József.

Az [origo] megkereste az alkotmányozásból szintén kimaradó LMP-t is az ügyben, a sajtóosztályon azt közölték, hogy a képviselők még nem tudják, hogy ugyanígy büntették-e őket is.

A házelnök az MTI-nek azt mondta, hogy az említett időszakra vonatkozó frakcióvezetői igazolásokat nem írta alá. Kövér László szerint az szorult volna magyarázatra, ha nem így dönt. "Annak örülök, hogy a hírek szerint a szocialisták jogilag értik a problémát, ez az ő esetükben már fontos előrelépés" - fogalmazott a fideszes politikus, hozzátéve: "a magyar demokrácia és a magyar demokratikus szocializmus megszületése az a pillanat lesz, amikor erkölcsi értelemben is értik, hogy amit csinálnak, az elfogadhatatlan".

A képviselőknek elvileg kötelező megjelenni az üléseken. A házszabály szerint, ha egy képviselő egy adott hónapban a szavazások több mint egyharmadától igazolatlanul távol marad, a képviselői alapdíj összegét arányosan csökkentik. A hiányzást azonban a frakcióvezető saját hatáskörében igazolhatja. Emellett a szavazástól távol maradókat a frakciószabályzat szerint is büntetik, a büntetés mértéke frakciónként eltér.