Nem mert vallani a romagyilkosságok vádlottjai előtt a piricsén megtámadott nő

Vágólapra másolva!
Fél a vádlottaktól, ezért csak úgy mert tanúvallomást tenni a romagyilkosságok tárgyalásán az egyik megtámadott asszony, hogy a vádlottakat előbb kivezették a teremből. Az asszony két lövöldözőt látott a piricsei támadásnál. 
Vágólapra másolva!

Csak a vádlottak kivezetése után mert tanúvallomást tenni szerdán a Pest Megyei Bíróságon a romák elleni támadássorozat első, sérüléssel járó, fegyveres és Molotov-koktélos akció sértetti tanúmeghallgatásán az az idős asszony, akit piricsei otthonában életveszélyesen megsebesítettek. A most 67 éves G. Magdolna a bíróságon kérését azzal indokolta, hogy fél a vádlottaktól, mert a 2008. augusztus 8-i akcióban meg akarták gyilkolni, és rá akarták gyújtani az Ady Endre utcai házukat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen végrehajtott, előre megtervezett támadás volt a romák elleni, hat halálos áldozattal és öt súlyos sérüléssel járó kilenc támadásból álló sorozat második akciója, és az első olyan bűncselekmény, amelyben sérülést okoztak. K. Árpád elsőrendű és testvére, K. István másodrendű vádlott elismerték a bűncselekményben való részvételüket, már a nyomozati szakban részletes beismerő vallomást tettek, és társukként nevezték meg a cselekményeket tagadó harmadrendű vádlott P. Zsoltot.

Még mindig sörétek vannak a lábában

A tanú a vallomásában elmondta: azon az éjszakán kiment az udvarra, majd amikor visszament a szobába, rágyújtott, és alig fél perc múlva észrevette, hogy az ablak szúnyoghálóján valami beesett a szobába, és attól kigyulladt az asztal, majd észrevette, hogy "a fia háza is ég". Bal lábán akkor érte a sérülés, amikor a lövöldözés és a gyújtópalackok okozta tűz miatt ki akart lépni az ajtón. Vallomása szerint ekkor két alakot látott a köves úton a tsz-telep felé menekülni.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=oy0w4BAZzpqn0AXj

Az idős, apró termetű, írni-olvasni nem tudó cigány asszony arra már nem emlékezett, hogy a lábát érő sérülés után hogyan került az utcára a villanyoszlop alá, ahol fiai megtalálták, de tanúvallomásában felidézte: arra kérte a fiát, hogy ne vele foglalkozzon, hanem előbb helyezze biztonságba a gyermekeket, mert ott lehetnek a még a támadók.

Mint mondta, a bal lábát érő sérülés miatt azóta is csak nehezen tud járni, és állítása szerint még hét sörétszem van a lábában. A támadás utáni napon a nyíregyházi kórházból saját felelősségére azért ment haza, mert attól félt, "ha megtudják a támadók, hogy nem halt meg, visszamennek, és megölik", és úgy gondolta, hogy csak a családja mellett lehet biztonságban.

Kutyavásárláskor figyeltek fel Piricsére

G. Magdolna azt mondta, a településen még a támadás előtti időszakban egy cigány házaspár hét gyermeke közül a legkisebbiket halálra éheztették, és ez köztudomású volt Piricsén, de más bűncselekmény nem történt, nem volt probléma a faluban. (A piricsei roma házaspár halálra éheztetett egyéves kisfia 2007. november 5-én halt meg, és a szakértők szerint halálakor körülbelül négy kilogramm súlyú lehetett. A házaspárt 2008. június 10-én vették őrizetbe, a sajtó ekkor számolt be a bűncselekményről először. Felborzolta a kedélyeket a 2007 őszén történt bűncselekmény is: három fiatalember agyonverte és kirabolta a piricsei kocsmárost.)

A vádlottak a sajtóban megjelent híradások alapján figyeltek fel a településekre, és az igazságszolgáltatást saját kezükbe akarták venni. K. Árpád a bíróságon tett vallomásában azt állította, Piricsére kutyavásárlási céllal ment, de a megadott címen nem talált senki, és ekkor figyelt fel a falu végén lévő két, rossz állapotú, cigányok által lakott házra. Társaival megbeszélte, hogy meg kellene ismételniük támadást, ugyanis a 2008. július 21-i galgagyörki akciójukat a sajtó a Magyar Gárdának tulajdonította.

Miután G. Magdolna megtette tanúvallomását, a vádlottakat visszavezették a tárgyalóterembe, és meghallgatták a bíró által összefoglalt tanúvallomást. Kiss István megjegyzésében annyit mondott, nem adott le célzott lövést, míg P. Zsolt azt állította, a bűncselekményben nem vett részt.

Amikor az asszonytól P. Zsolt azt próbálta megtudakolni, hogy hol látta a két menekülő alakot, a tanú csak a bírónak válaszolt, majd a vádlottakat "büdös rohadékoknak" nevezte, amiért gyermekeket lőttek agyon, és ártatlan emberekre lövöldöztek. A bíró a kiabálásért és a fenyegetőzésért figyelmeztette a tanút. G. Magdolna tanúkihallgatása után Miszori László szünetet rendelt el.

A szünet után egy másik tanú, G. Tiborné a piricsei támadásban megsérült, 67 éves anyósához hasonlóan - nem mert vallomást tenni addig, amíg a bűncselekmény-sorozat vádlottjai a tárgyalóteremben voltak. G. Tiborné - aki vallomása szerint bár elvégezte az általános iskolát, de írni-olvasni nem nagyon tud - rendkívül halk és vontatott tanúvallomásában azt mondta: aludtak, amikor a piricsei, Ady Endre utcai házukat lövés érte. Elmondása szerint öt gyermeke közül az egyéves és a hároméves gyerek, valamint a hétéves ikergyermekei voltak otthon.

A nő felidézte: amikor felriadt, látta, hogy tűz van a szobában. Elmondása szerint ki akarta menekíteni a gyerekeket, de a férje nem engedte ki a szobából őket. Közben az ajtó zárjába beletört a kulcs, így egy szerszámmal ki kellett azt feszíteni - jegyezte meg.

A bíró tanúként hallgatta meg azt a piricsei férfit is, aki a megtámadott házakhoz vezető út melletti tsz-telepen állatgondozóként dolgozott és hallotta a lövéseket, majd az ott lakók segítségére sietett. K. Mihály azt mondta, nem látta a támadást, nem látott idegen személyeket és járműveket, csak egy villanást látott annak a helyiségnek az ablakán keresztül, amelyben egy ágyon fekve pihent.

A szerdai tárgyaláson egy tanúként beidézett fiatalkorú lány azért nem jelent meg, mert hétfőn megszökött a nevelőintézetből, egy másik tanú pedig indoklás nélkül maradt távol. A több mint kilenc órán át tartó tárgyalás végén a piricsei cselekményekkel kapcsolatban az elsőrendű vádlott védője újabb tanúk beidézését indítványozta.

A romagyilkosságok büntetőpere június 1-jén a 2008. szeptember 5-i nyíradony-tamásipusztai támadás sértettjeinek tanúkénti meghallgatásával folytatódik. A nyíradonyi volt a romák elleni támadássorozat harmadik bűncselekménye, ez nem járt sérüléssel.

(Itt elolvashatja a romagyilkosságok peréről készült összes cikkünket.)