"Finoman szólva sem szimpatikus" - a Jobbik és a Véderő

Gyöngyöspata, Véderő, Szebb Jövőért polgárőrség, Jobbik, lakossági fórum
Vágólapra másolva!
Nem nehéz összekeverni a Gyöngyöspatán akciózó különböző egyenruhás szervezeteket és a politikailag hozzájuk hasonló elveket képviselő Jobbikot. Ami kívülről szövetségnek tűnik, az belülről hol egyetértés, hol konkurencia. Mi a viszonya a pártnak "saját" egyenruhásaihoz és a többi hasonló csoportosuláshoz?
Vágólapra másolva!

Jelentéktelennek és károsnak tartják az [origo] által megkérdezett jobbikos képviselők a Gyöngyöspatán kiképzőtábort tervező és a cigánysoron verekedő véderősöket. A jobbikosokat leginkább az zavarja, hogy összemossák őket más szervezetekkel, de van, aki reménykedik abban, hogy a Btk. tervezett szigorítása miatt "megszabadulhatnak" tőlük.

"Gyöngyöspatán a Véderő miatt kialakult helyzet kifejezetten a kárunkra van, finoman szólva sem szimpatikus az olyan tevékenységük, mint például egy kiképzőtábor szervezése húsvétkor" - mondta az [origo]-nak Mirkóczki Ádám, a Jobbik parlamenti képviselője a Véderőről. A "meghiúsított hadsereg miatt tagjait a haza védelmére felkészítő" szervezet az elmúlt napokban azzal keltett országos feltűnést, hogy előbb kiképzőtábort szervezett egy, a gyöngyöspatai cigánysor melletti borospincéhez, majd néhány nappal később pár tagjuk összeverekedett egy 40-50 fős, kéziszerszámokkal felszerelt tömeggel a cigánysornál (a helyszínen készült képeinket itt nézheti meg).

Az [origo] által megkérdezett jobbikos képviselők valamennyien azt mondták, hogy korábban nem ismerték a Véderőt, akkor hallottak először a szervezetről, amikor a Jobbikhoz több szálon kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel (SZJPE) egy időben több tagja megjelent Gyöngyöspatán március első heteiben. Az SZJPE tagjai a rossz közbiztonságra hivatkozva járőröztek a Heves megyei településen közel három héten át. "A Véderőre akkor figyeltem fel először, amikor egy másfél hónappal ezelőtti, gyöngyöspatai falugyűlésről készült fényképeket néztem, és azon láttam őket" - mondta az [origo]-nak Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója.

A márciusi falugyűlésen az [origo] tapasztalatai szerint a Eszes Tamás, a Véderő vezetője, László Attila, az SZJPE vezetője és Juhász Oszkár, a Jobbik helyi szervezetének elnöke még hasonlóan vélekedett a gyöngyöspatai helyzetről. Ezt erősítette az is, hogy egymás mellett foglaltak helyet az első sorban a telt házas falugyűlésen. Emellett a véderősök több alkalommal is együtt járőröztek a polgárőrökkel, és az [origo] tudósítója szerint a most keddi verekedés hajnalán a cigánysor melletti borospincében összegyűlő véderősök - a betiltott Magyar Gárda korábbi főkapitányával, Kiss Róberttel kiegészülve - a Jobbik által rendszeresen használt "Adjon az Isten! Szebb jövőt!" köszöntést kiáltották az éjszakába.

Volt gárdista ismeretlen szervezete

"Teljesen jelentéktelenek. Ez jól látható abból is, hogy körülbelül tízen mentek el a kiképzőtáborba, főleg 18-20 évek fiúk" - mondta az [origo]-nak egy, a Jobbik belügyeit jól ismerő, névtelenséget kérő forrás. A forrás is azt mondta, a gyöngyöspatai események előtt nem is hallott semmit a szervezetről. Hozzátette, hogy a Jobbik rendőrségi forrásokon keresztül megtudta, hogy rendőrségi adatbázisokban sem szerepel a szervezet.

"Eszes 2008-ig a Magyar Gárda tagja volt, akkor azonban a viselkedése miatt eltávolították" - mondta az [origo]-nak Murányi Levente, a Jobbik alelnöke. "Csapatmunkára alkalmatlan, rebellis, renitens ember volt" - tette hozzá Murányi. Eszes Tamás az [origo]-nak azt mondta, nem igaz, hogy eltávolították volna a Gárdából. Szerinte 2007-ben avatták gárdistává, de miután 2008-ban megalakult a Véderő, "tartalékos állományba helyezték", mert "hagyományőrzőként jóval többet tud tenni a hazáért, mint egy gárdista".

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Mirkóczki Ádám (balra), Juhász Oszkár, László Attila és Eszes Tamás egymás mellett. A képre kattintva megnézheti a márciusi falugyűlésről készült többi képünket.

"Eszes most azért csinálja a görögtüzet, hogy a lakosság megismerje, mert velünk szemben indul a választáson" - mondta Murányi, arra célozva, hogy Gyöngyöspatán hamarosan időközi polgármester-választást tartanak, miután Tábi László április közepén lemondott. Korábban a jobbikos Juhász Oszkár és a véderős Eszes Tamás is jelezte, hogy indulni akar a posztért. Eszes azonban az [origo]-nak azt mondta, csak "taktikai lépés volt" a bejelentése, mert kíváncsi volt, hogy "kik támogatják, és kik vannak ellene". Arra azonban nem kívánt válaszolni, hogy mit gondol a Jobbikról, és változott-e a Jobbikról alkotott véleménye az elmúlt két hónapban.

"Meglehetősen sokat árt a Jobbiknak"

Mirkóczki Ádám szerint néhányan a Jobbik és az SZJPE eredményeit szeretnék meglovagolni, és ez "meglehetősen sokat árt" a Jobbiknak, mert a politikai ellenfeleik és a média is megpróbálják összemosni a Jobbikot olyan emberekkel, akikhez semmi közük. Az Orbán Viktor által szerdán bejelentett büntetőtörvénykönyv (Btk.)-módosítás szerinte csak "gumicsont", mert nagyon szubjektív annak az eldöntése, hogy ki számít egyenruhásnak. "Ez sok mindenki ellen irányul, ha nem vigyáz, akkor bárkit is elvihetnek" - mondta Szabó Gábor. Egy név nélkül nyilatkozó, Jobbikhoz közeli forrás azonban azt mondta, hogy a törvénnyel akár jól is járhat a párt, mert "megszabadulhat" többek között a Betyársereg és a Véderő nevű szervezetektől, amelyekkel gyakran összemossák őket.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az SZJPE tagjai véderősökkel Gyöngyöspatán. Nézzen meg több helyszíni a fotót a képre kattintva!

Az [origo] által megkérdezett jobbikos képviselők szerint a törvénymódosítás esetén sem lehetnének büntethetők azok az SZJPE-s polgárőrök, akik egy önkormányzat meghívására, együttműködési megállapodás birtokában érkeznek a településre. "A törvény alkalmas lehet a vegzálásukra, ha a rendőrök olyan parancsot kapnak, hogy bevigyék őket, mint például Hajdúhadházon is történt, de nem tudnak velük mit kezdeni, ha önkormányzati kérésre vannak ott" - mondta Mirkóczki. Mirkóczki szerint a törvénymódosítások és a kormány eddigi lépései alapján valószínűsíthető, hogy azok az önkormányzatok, amelyeknek valóban szükségük lenne polgárőrökre, nem fogják hivatalosan felkérni őket. "A legtöbb megkeresés az SZJPE polgárőreihez már nem hivatalosan érkezett, és ezek után elég elképzelhetetlen, hogy Fidesz-többségű képviselő-testületek is hívják a polgárőröket, de ne legyen igazam" - mondta.

Bár a Jobbik hivatalos álláspontja szerint csak laza kapcsolat van a párt és az SZJPE között, az egyik, névtelenséget kérő pártközeli forrás szerint a polgárőrség a Jobbik "abszolút felügyelete alatt működik". Mirkóczki szerint egy-egy esetben, például demonstrációknál, közösen egyeztetnek a polgárőrökkel a jobbikos szervezők, de nincs utasítás vagy parancsolgatás. Azt mondta, a Jobbik és a polgárőrség két független szervezet, nincs alá-fölé rendeltségi viszonyban, és egyik sem pénzeli a másikat.