A titkosszolgálatok is vizsgálódnak Gyöngyöspatán

Vágólapra másolva!
A magyar elhárítás és a hírszerzés is vizsgálja, hogy ellenérdekelt titkosszolgálatok és üzleti körök szerepet játszottak-e a gyöngyöspatai romák utaztatásában - írja a pénteki Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A polgári és katonai nemzetbiztonsági szolgálatok is vizsgálják a gyöngyöspatai események körülményeit - írja a Magyar Nemzet névtelenséget kérő nemzetbiztonsági forrásokra hivatkozva.

A lap úgy tudja, az elhárítás és a hírszerzés feladata annak tisztázása, hogy ellenérdekelt titkosszolgálatok és különböző üzleti körök szerepet játszottak-e a romák utaztatásában. A szolgálatok ellenőrzik azt is, hogy a térségben megjelenő félkatonai szervezetek milyen forrásból működnek.

Múlt pénteken több cigány nőt és gyereket utaztattak el a településről, ahol hétvégén kiképzőtábort tartott volna a Véderő nevű szervezet. A meglehetősen nagy visszhangot kiváltó esemény - amelyről beszámolt többek között a Washington Post című amerikai napilap is - okáról egymásnak ellentmondó magyarázatok jelentek meg.

A kormány azt közölte, hogy téves az a feltételezés, hogy emiatt kimenekítették a romák egy részét Gyöngyöspatáról. Szijjártó Péter miniszterelnökségi szóvivő azt állította, hogy a cigányokat egy régebb óta szervezett üdülésre vitték el. A szóvivő szerint "jól láthatóan hazugságok" azok a szárnyra kelt híresztelések, amelyek szerint bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítésről lenne szó.

Gyöngyöspatán az [origo] által megkérdezett romák ugyanakkor egybehangzóan azt mondták, egyértelműen a Véderő megjelenése miatt hagyták el sokan a falut. "Szó szerint ki lettek menekítve" - fogalmazott egy férfi, akinek gyerekei és felesége is távozott a településről. Erre utaltak Farkas Jánosnak, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnökének mondatai is, aki pénteken először számolt be az utazásról.