Nyilvánossá kell tenni a Paksi Atomerőmű bővítésének adatait

Vágólapra másolva!
A Tolna Megyei Bíróság jogerős ítéletben kötelezte a Paksi Atomerőművet arra, hogy hozza nyilvánosságra a bővítésére vonatkozó adatokat - közölte a Társaság a Szabadságjogokért.
Vágólapra másolva!

A korábban hozott elsőfokú ítélettel szemben a jogerős ítélet azt mondja ki, hogy az állami vagyonnal gazdálkodó és szigorú állami ellenőrzés mellett működő atomerőmű közfeladatot lát el, ezért a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alkotmányos jog érvényesíthető vele szemben - közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A TASZ ugyanakkor hozzátette, hogy a nyilvánosság nem eredményezheti műszaki ismeretek és technológiai eljárások aránytalan sérelmét, ezért az ilyen jellegű bizalmas adatok kitakarásával kell eleget tenni az ítéletben foglaltaknak. A Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje úgy fogalmazott, hogy közügynek számít, hogy mennyit költ az állam az ország energiaellátásában kulcsszerepet játszó erőműre. Az adatok kiadását az Energia Klub Egyesület kérte.

Soós Miklós, a Tolna Megyei Bíróság elnöke az MTI kérdésére megerősítette, hogy az ügyben megszületett az ítélet, de jelezte: az ítélet nincs írásba foglalva, ezért annak tartalmáról, indoklásáról csak később tud tájékoztatást adni. A Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója, Mittler István azt közölte, hogy tudnak a döntésről, de azt még nem kapták meg írásban. Amint ez megtörténik, tanulmányozzák az ítéletet, és a törvények betartása mellett intézkednek.

Az országgyűlés 2008. március 30-án adott elvi hozzájárulást ahhoz, hogy a Paksi Atomerőmű telephelyén új blokk(ok) létesítését előkészítő tevékenység kezdődjön. Pakson jelenleg négy, egyenként 500 megawatt teljesítményű blokk üzemel. Napirenden van ezek élettartamának 20 évvel történő meghosszabbítása.