Atomenergiától a regisztációs adóig - nyilvános a kormány parlamenti programja

Vágólapra másolva!
Az új alkotmányhoz és a Széll Kálmán-tervhez kötődő törvényekkel együtt harminckét törvényjavaslatot terjeszt az országgyűlés elé a kormány a július 11-éig tervezett ülésszakban - olvasható Navracsics Tibor levelében. A kormány többek között módosítaná a közfoglalkoztatásról, az atomenergiáról, és a regisztrációs adóról szóló törvényeket is, de módosítana az állatvédelem szabályain is.
Vágólapra másolva!

Harminckét törvényt nyújt be a kormány a tavaszi ülésszakon - derült ki Navracsics Tibor igazságügyi miniszter Kövér Lászlónak, az országgyűlés elnökének címzett leveléből. Navracsics azt írta, hogy figyelembe vették a korábbi menetrend óta született szabályozást, így például a Széll Kálmán-terv elfogadását is. A miniszter jelezte, hogy a kormány további törvényeket is benyújthat később, viszont a júniusra tervezett törvényeket nem feltétlenül kell elfogadni a tavaszi ülésszakban.

A felsorolásban szerepel a büntető törvénykönyv módosítása, amelyet már szerdán benyújtott a kormány sürgősségi eljárást kérve. A módosítás lehetővé tenné, hogy három évig terjedő szabadságvesztésre ítéljenek olyanokat, akik a társadalom egyes csoportjai ellen riadalmat keltő tevékenységet végeznek, és két évet kaphatna az, aki ilyen eseményt szervez.

A májusban benyújtandó törvények között szerepel a közfoglalkoztatásról szóló törvény módosítása, módosítanának az iparkamarák szabályozásán, hozzányúlna a kormány az atomenergiáról szóló törvényhez, de várható egészségügyi tárgyú törvénymódosítás is. Májusban vinné a parlament elé a kormány a regisztrációs adóról szóló törvény módosítását is.

Június-júliusban nyújtja be menetrend szerint a kormány az új alkotmányhoz kapcsolódó átmeneti rendelkezésekről szóló törvényjavaslatot, és emellett több olyan törvényt, amely az alaptörvényhez kapcsolódik. Törvényt nyújtanak be az országgyűlésről, a köztársasági elnökről, a nemzeti jelképekről, a lelkiismereti és vallásszabadságról, illetve az egyházakról, és tervezik a honvédelmi törvényről szóló szabályozás megváltoztatását is.

A július 11-éig tervezett menetrendben módosítanának a szakképzés, szövetkezetek, a személyszállítás szabályain, de az állatok védelméről szóló törvényen is. (A teljes felsorolást elolvashatja Navracsics Tibor levelében, amelyet pdf formátumban itt érhet el.)

Nem szerepel a felsorolásban azonban néhány téma, amelyről a kormány már korábban nyilatkozott. Nincs a harminckét törvény között sem a választási törvény, sem az önkormányzati törvény módosítása.

A kormány rendkívüli ülésszakra tett javaslatot, hogy el tudják fogadni az alkotmányozás után szükséges sarkalatos törvényeket, illetve a Széll Kálmán-tervben szereplő program szabálymódosításait.

A kormány a rendkívüli ülésszakra vonatkozó indítványát a jövő héten terjeszti a házbizottság elé, s akkor jelöli meg azt is, hogy ebben az időszakban mely törvényjavaslatok benyújtását tervezi.

Az országgyűlés a jövő héten hétfőn, illetve kedden kétnapos tanácskozást tart. Hétfőn a határozathozatalok sorában döntenek a szabad nyugdíjpénztár-választással összefüggő törvények módosításáról. Tárgyalnak az országgyűlési képviselők javadalmaztatásáról szóló törvény módosításáról, amelynek elfogadása után az egyéb állami vezetőkhöz hasonlóan a miniszterelnöki biztos is csak képviselői alapdíját veheti majd fel, ha parlamenti képviselő is egyben.

Kedden a Ház megvitatja az anyakönyvezésről szóló törvény módosítását, valamint napirenden lesz az államadóssági alapba történő befizetésekkel kapcsolatos javaslat tárgyalása. Ugyancsak kedden kezdik meg a sporttörvény vitáját, amely a sporttámogatásokkal és a Nemzet Sportolója cím odaítélésével függ össze. Megvitatják a képviselők az állami vagyonról szóló törvény módosítását, amely azt célozza, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra 25 százalék plusz egy szavazattal tartós állami tulajdonban maradjon. Szintén kedden tárgyalja a Ház a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot, amely a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázatok elbírálását érinti.