Megmaradt a feszültség, előkerültek a kárörvendők Gyöngyöspatán

Gyöngyöspata, Roma lakosok és a Véderő tagjai verekedtek össze éjjel a településen, rendőrség, rendőri jelenlét
Vágólapra másolva!
Feszült a hangulat Gyöngyöspatán az esti verekedést követően. A rendőrökkel védett cigánysoron lézengő férfiak a Véderő félkatonai szervezet bázisául szolgáló házat kémlelik, ahol az ott bográcsozó gyakorlóruhások egészségügyi sétával hívják fel magukra a figyelmet. A település központjában eközben az ott lakók kárörvendve figyelik a félelmükben buszra szálló roma nőket.
Vágólapra másolva!

"Ezt szégyellje meg az ország! Hogy menekülnie kell a cigányoknak" - kiabálta egy idős cigányasszony szerdán délben Gyöngyöspata főutcáján, ahol a buszmegállóban körülbelül 40 roma asszony és gyerek gyülekezett csomagokkal. A menetrendszerinti buszra várakozó cigányok azt mondták, rokonokhoz indulnak, mert "Patán meg fognak minket ölni".

A településen a kedd esti, három sérülttel járó véres verekedés után szerdán kora délelőtt is feszült volt a hangulat. A cigánysor elején 8-10 egyenruhás rendőr posztolt, a környező házak előtt fél tucat rendőrautó állt. És a településen is mindenütt rendőröket, járőrkocsikat lehet látni. Az út elején az aszfalton terjedelmes vérfolt emlékeztettet a kedd esti verekedésre, de a helyszínelés már rég befejeződött. A cigánysoron minden ház előtt több tucat ember - főleg férfiak - üldögéltek és álldogáltak az árokparton, és a szomszédos utca egyik házát kémlelték. "Ott, ott, ahol a virág van a teraszon, ott vannak a piros sapkások, most is legalább nyolcvanan" - mutogattak az egyik házra.

Az első férfi aki szóba állt az [origo]-val, azt mondta, ő nem patai, csak a keddi események miatt jött át a rokonokhoz, hátha segíthet. A helyiek viszont nem nagyon akartak az [origo] tudósítójával szóba állni, mert nem voltak elégedettek azzal, ahogy a sajtó a kedd esti eseményekről beszámolt. "Mindenhol azt írták, a cigányok kezdték, pedig ők jöttek ide az utcába" - kiabálták. "Hónapokig tűrtünk, tegnap elszakadt a cérna" - mondta az [origo]-nak egy fiatal férfi, aki a többiekhez hasonlóan azt állította, hogy a piros sapkások fegyverekkel támadtak rájuk.

Késő délelőtt még semmi jele nem volt annak, hogy a romák újra útra akarnának kelni, bár egy fiatal férfi azt mondta, hogy ha az állam megveszi a házaikat, elköltöznek, és "teljesülhet a kívánságuk, cigánymentes lesz Pata".

A Betyárseregre gyanakodnak

Egy utcával feljebb a Véderő bázisán, a virágos teraszos ház udvarán Eszes Tamás a Véderő vezetője folyamatosan telefonált - nyilatkozott a sajtónak -, miközben tucatnyi fekete gyakorlóruhába öltözött férfi bográcsban készített ebédet. Eszes a terveikről az [origo] kérdésére azt mondta, hogy ő szeretne bejelentkezni a faluba állandó lakosnak, de hogy társaival mi lesz, nem tudja. Közölte, választ várnak a rendőrségtől arra a kérdésre, hogy miért csak két romát állítottak elő az esti események után.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

Eszes Tamás azt mondta, ő nem tudja, ki volt az a négy ember, aki verekedésbe keveredett a cigánysoron. "Egy ember velünk van, a másik háromról azt sem tudom, hogy kicsoda" - mondta az [origo]-nak. Horváth László koránymegbízott később azt mondta, információi szerint a Betyársereg tagjai voltak a támadók. A véderős bázisnál sem volt világos, ki melyik szervezethez tartozik, az egyik férfi például azért nem akart kimenni a kapun, amikor két rendőr jött érte, hogy tanúként kihallgassa, mert a Szebb Jövőt Polgárőr Egyesület pólóját viselte.

Egészségügyi séta

A ház kerítésénél az egyik férfi azt mondja, ő is ott volt kedden este a verekedésben, megsérült - a lábát és a hátát ütötték botokkal, erősen sántított is a bal lábára -, de nem a kórházba, hanem egyből a rendőrségre vitték. Állítása szerint a másik három társa súlyosabban megsérült, egyiküknek nyolc öltéssel varrták össze a fejét, az egyik ujja pedig kis híján leszakadt. Azt mesélte, a cigányok késekkel, baltákkal támadtak rájuk. (A verekedésben megsebesülteket a hatvani kórházba szállították, de ott szerdán reggel telefonon azt mondták, nem adnak felvilágosítást a sebesültekről.)

Mikor több újságíró megjelent a háznál, az udvarban hirtelen mozgolódás lett, majd nyolcan-tízen - ahogy ők mondták - egészségügyi sétára indultak. Mivel azonban a cigánysorra nem tudtak bemenni a rendőrök miatt, a templom melletti bolthoz vonultak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

"Nézzék csak meg, hogy fogadnak" - mondta Eszes Tamás, mielőtt két nyilatkozott között - újságírók társaságában - bement a boltba vásárolni. Eszes nyájasan köszöntötte az eladókat, akikkel hosszan elbeszélgetett a gyöngyöspatai helyzetről. Az eladók érezhető szimpátiával fogadták a kapitányt, akinek többek között az önkormányzatra, a lemondott polgármesterre és arra panaszkodtak, hogy magukra hagyták az embereket Gyöngyöspatán a problémáikkal. A pénztáros azt mondta, a következő választáson olyan jelöltre akar szavazni, aki maga is Gyöngyöspatán él, és átérzi, átéli az itt lakó emberek problémáit.

A cigánysoron eközben szedelőzködtek össze a gyerekek és az asszonyok, majd kivonultak a templom melletti buszmegállóba, ahol jó óra várakozás után egy órakor felszálltak a Gyöngyös-Salgótarján buszra. Sokan azt mondták, nem tudják hova mennek, csak el akarják hagyni Gyöngyöspatát. A környező házak nem roma lakói közül sokan a kapuból figyelték a gyülekezetet. "Bárcsak látnám már, hogy az utolsót is felrakják a buszra" - mondta nevetve két asszony a buszmegállóval szemben.

Nem kér a hivatal a külső beavatkozókból

Ahogy a romák felszálltak a buszra, a megálló közelében álló polgármesteri hivatalban sajtótájékoztató kezdődött, Matalik Ferencné alpolgármester, a képviselőtestület több tagja és Horváth László megyei kormánymegbízott részvételével. Itt felolvasták az önkormányzat írásos nyilatkozatát, amelyben békére és nyugalomra szólít fel a hivatal. A közleményben azt is bejelentették, hogy nem járulnak hozzá pártrendezvényekhez, és a településen már engedélyezett demonstrációkhoz, de azt is követelték, hogy a jogvédők is állítsák le hisztéria-hadjáratukat. "Bármilyen kívülről érkező erő a jelenlegi helyzetet csak rontja, ezért kérjük, hogy engedjék tenni a dolgunkat" - közölték.

Horváth László kormánymegbízott közölte, a romák folyamatban lévő kitelepülése, egy szervezett hecckampány része, ő saját maga is azt tapasztalta, hogy valakik szervezetten kitelepülésre biztatják a romákat. Arra a kérdésre, hogy kik ezek, azt mondta, nem tudja pontosan, de jogvédő szervezetek, és Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnökének társaságában érkeztek a településre.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményben követelt azonnali intézkedéseket a kormánytól, a belügyminisztériumtól és a rendőrségtől a gyöngyöspatai helyzet miatt. A TASZ szerint a rendőrség nem lép fel az etnikai indíttatású bűncselekmények elkövetőivel szemben, és a hatóságok alulminősítik a rasszista indítékból elkövetett gyűlölet-bűncselekményeket. A rendőrök téves jogi minősítés alapján vették őrizetbe a településen nyugtalanságot keltő véderősöket (akiket emiatt engedett ki a bíróság), és általában nem voltak képesen hatékonyan fellépni ellenük. A kedd esti események idején sem voltak jelen elegendő létszámmal a TASZ szerint.



A kormánymegbízott a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy tudomása szerint délután egy nagyobb kitelepítés is készül buszokkal, de a romák nem hajlandók erről semmit elárulni, ahogy ezt sem árulták el, hogy hova mentek a helyi járatra egy óra körül felszálló nők és gyerekek. Horváth közölte, délután a kormány is bejelentést tesz a gyöngyöspatai helyzettel kapcsolatban. Az [origo] később megkérdezte a cigánysoron élőket, mit tudnak a délutáni kitelepítésről, és arról, hogy esetleg buszokkal jönnek majd értük, de azt mondták, ilyen akció nem készül.

Megállapodtak a romákkal

A Heves Megyei Rendőrkapitányság szóvivője az [origo]-nak azt mondta, hogy rendőri intézkedésre nem volt szükség szerdán délután a településen, és a rendőrök a térfigyelő kamerák felvételein elemzik a kedd esti verekedés történéseit.

Szerda délután a gyöngyöspatai cigányönkormányzat vezetőjének házában végül tárgyalóasztalhoz ült egymással Danyi Sándor, a Heves megyei cigányönkormányzat elnöke, Horváth László megyei kormánymegbízott és Ormossy Attila, Heves megyei rendőr-főkapitány. A kormánymegbízott a tárgyalás után közölte, hogy egyezségre jutottak a romákkal, és a cigányok megígérték, hogy mindenben átadják a lehetőséget és a kezdeményezést a rendőrségnek, ami annyit jelent, hogy bármi történik, a helyzet rendezését rábízzák a rendőrségre.

Ormossy Attila rendőrfőkapitány a találkozó után azt mondta, hogy kedd éjjel 4 embert állítottak elő, de szerdán is történtek előállítások - hogy pontosan hány embert és kiket vittek be a rendőrségre, arról egyelőre nem akart beszélni, azt mondta a rendőrség délután tudja majd pontosan megmondani, hány ember ellen indul eljárás a verekedés miatt. Ormossy megerősítette, hogy a kedd esti tömegverekedés idején működött az utcában a térfigyelő kamera, amelynek felvételén látszik is az összecsapás: arról azonban nem beszélt, hogy mi derül ki a felvételről, mivel azt még vizsgálják a rendőrök.

A Heves megyei településen legalább három ember megsérült, és többeket előállítottak, miután kedd éjszaka tömegverekedés tört ki a helyi cigányok és egy, a beszámolók szerint többek között a Véderő félkatonai tagjaiból álló csoport között (erről bővebben itt olvashat). A településen március elején kezdett járőrözni a Jobbikhoz kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, és azóta egyre feszültebb a viszony a magyarok és a romák között. A feszültséget tovább fokozta, hogy a Véderő nevű félkatonai szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort szervezett a húsvéti hosszú hétvégére. (A gyöngyöspatai eseményekről szóló cikkeinket itt találja.