Vágólapra másolva!
Akkor is járőrözni fog a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, ha a parlament elfogadja a kormány javaslatát, amely akár három év börtönnel büntetné az önkényes rendfenntartást - mondta az [origo]-nak a szervezet vezetője. A Véderő parancsnoka szerint őket nem érinti a Btk. módosítása.
Vágólapra másolva!

Szerdán benyújtotta a kormány a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítására vonatkozó törvényjavaslatát, amely három illetve két évig terjedő börtönnel büntetné a riadalmat keltő közösség elleni magatartást, illetve a riadalmat keltő "közrend fenntartására irányuló" tevékenységet. (A javaslatról részletesen ebben a cikkünkben olvashat). A javaslat tárgyalásához sürgősségi eljárást kért a kormány, így akár már hétfőn, a soron következő ülésnapon elfogadhatja a parlament az új szabályt.

A törvényjavaslat indoklása szerint a módosításra azért van szükség, mert elszaporodtak azok a magatartások, amelyek nem érik el a közösség tagja elleni erőszak tényállásának mértékét, de félelmet keltenek másokban. Az indoklás azt is hangsúlyozza, hogy a rend helyreállítása az állam kizárólagos joga és lehetősége, és az állam nem engedheti meg magának, hogy ezt civil szerveződések átvegyék tőle. (A törvénymódosítás pdf formátumban itt érhető el.)

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület szerint abszurd a Btk.-módosítás

"Gondolom ezt a közrend fenntartására irányuló tevékenységet pont miattunk vették bele" - mondta az [origo]-nak szerdán délután telefonon László Attila, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület vezetője. László az [origo]-tól hallotta először a tervett módosítás szövegét, amelynek mindkét passzusát abszurdnak nevezte, majd azt mondta, hogy szerinte az ő egyesületük nem a közrendet akarta fenntartani, hanem bűmegelőző tevékenységet folytatott. "Pont azokat akarják börtönnel sújtani, akik a szabadidejükből áldoznak a bűn megelőzésére?" - kérdezte. "Mi félelmet sem keltettünk, sokan sírva könyörögtek nekünk Gyöngyöspatán is, hogy maradjunk" - mondta. (A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület márciusban kezdett járőrözni Gyöngyöspatán, azóta egyre feszültebb a viszony a településen a romák és a magyarok között. A gyöngyöspatai eseményekről szóló cikkeinket itt találja.)

László a tervezet első részére, mely szerint a riadalmat keltő közösségellenes magatartást három évig terjedő börtönnel lehetne büntetni, azt mondta, hogy szerinte "ebbe bármi belefér", és nem is állja ki az alkotmányosság próbáját. László a módosítás elfogadása esetén a bíróságok ítéletében bízna. "A mi működésünket ez nem fogja befolyásolni, ugyanúgy kimegyünk járőrözni. A tevékenységünket eddig is bejelentettük a rendőrségen, ezek után is törekedni fogunk arra, hogy legyen megállapodásunk a rendőrökkel vagy az önkormányzattal. De ha nem lesz, és úgy ítélik meg, hogy vonatkozik ránk ez a passzus, majd a bíróság eldönti, hogy ez megáll-e" - mondta László.

A Véderő szerint rájuk nem vonatkozik

A Véderőre parancsnoka szerint rájuk sem vonatkozik a módosítás. "Mi semmiféle olyan tevékenységet nem folytatunk, ami a közrend fenntartásához kapcsolódna, másrészt a tevékenységünk senki ellen irányul, ez csak egy katonai hagyományőrző mozgalom"- mondta Eszes Tamás az [origo]-nak. Arra a felvetésre, hogy félelmet keltő esemény lehet az is, ha katonai vagy arra emlékeztető ruhában csoportosan vonulnak az utcán, Eszes annyit mondott, hogy "hadd öltözzek már abba, amibe akarok". A parancsnok azt mondta, nagyon furcsának tartja a tervezetet, amely alapján majd lehet, hogy megint beviszik őket, de aztán mint legutóbb, újra kijönnek. (A Véderő nevű szervezet szintén hetek óta jelen van Gyöngyöspatán, a szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort szervezett a húsvéti hosszú hétvégére.)

Roma Polgárjogi Mozgalom: fordulat a kormány politikájában

"A jog az egyik eszköz, de politikai és gazdasági eszközöket is alkalmazni kell" - foglalta össze véleményét a kormány Btk-szigorítási javaslatáról Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője. Szerinte a javaslat szakmailag megfelelő, de hangsúlyozta, hogy szerinte zaklatás, közösség elleni erőszak vagy kényszerítés címén a hatályos jog alapján is elítélhetők lettek volna a járőröző szervezetek. Horváth azt mondta, hogy aa százezer forintos büntetést előríró kormányrendelet "nem nyerte el a bíróság tetszését", majd pontosított: szerinte az állam a garázdaság kategóriájába kívánta besorolni a gyanúsítottakat, de ez sikertelen volt.

Horváth szerint a Btk.-módosítás mellett fordulatot jelez a kormány politikájában az is, hogy Lázár János Fidesz-frakcióvezető kimondta: elítélik a járőrözéseket. Lázár János szerdán a Magyar Nemzetben megjelent interjúban beszélt erről, Horváth kiemlete azt is, hogy Lázár a járőrözéssel kapcsolatban "kimondta", hogy a Jobbik káoszt szeretne az országban, hogy hatalmat szerzhessen.

Jobbik: Fel fog sülni a rendőrség

"Ha a rendőrség ezzel próbálja majd meg a polgárőröket vegzálni, ugyanúgy felsül, mint ahogy Hajdúhadházon, ahol a bíróság felmentette az őrizetbe vett polgárőröket" - mondta a javaslat első részére Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az [origo]-nak. Volner szerint a javaslat első részében leírt magatartást lefedi a garázdaság tényállása, a bíróság pedig például a hajdúhadházi ügyben is azt állapította meg, hogy ezt nem merítették ki a polgárőrök.

Volner szerint a közrend fenntartására irányuló szervezkedést büntető rész akár a hivatalos szövetségbe tartozó polgárőröket is veszélybe sodorhatja. A javaslat szerint a polgárőr szervezeteknek teljesíteniük kell a törvényben előírt együttmöködési kötelezettségeket is. Volner szerint erre a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület is törekedett, de a rendőrség elzárkózott ettől, ezzel ők szegték meg a törvény előírásait. Hozzátette, hogy az állam arra hivatkozik, hogy ezek a szervezetek megtörik az erőszak-monopóliumát, miközben szerinte a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület eddig egyetlen jogellenes cselekményt sem követett el, de a rendőrök mégis vegzálják őket.