Rákóczi híd lesz a Lágymányosi hídból a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján

lágymányosi híd baleset
Vágólapra másolva!
Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés Tarlós István javaslatát, így huszonhat közterület neve megváltozik Budapesten. A Moszkva tér Széll Kálmán tér lesz, a Lágymányosi hidat Rákóczi hídnak nevezik át, közterületet neveznek el Illyés Gyuláról, Wass Albertről, Görgey Artúrról, Sinkovits Imréről és Mansfeld Péterről is. A Margit híd budai hídfőjénél lévő parkot pedig Elvis Presleyről nevezik el.
Vágólapra másolva!

Huszonhat budapesti közterület kap új nevet, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a képviselők 21 igen és 3 nem szavazat mellett elfogadták Tarlós István főpolgármester előterjesztését. Az MSZP-frakció nem vett részt a szavazásban, az LMP pedig nemmel voksolt a javaslatra.

Tarlós István előterjesztésében egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy a legutóbbi rendeletmódosítás értelmében 25-ről 5 évre csökkentették az időbeli korlátozást a személyekről történő elnevezések esetén. Ezzel, mint írta, lehetőség nyílt arra, hogy az Aranycsapat elhunyt tagjairól, írókról, színészekről is elnevezzenek közterületeket.

A Moszkva tér Széll Kálmán tér lesz, a Lágymányosi hidat Rákóczi hídnak nevezik át, közterületet neveznek el Illyés Gyuláról, Wass Albertről, Görgey Artúrról, Sinkovits Imréről és Mansfeld Péterről is.

Lesz Elvis Presley park is

A rendelet szerint az I. kerületi Petermann bíró utca Nándor utca, a II. kerületi Moszkva tér ismét Széll Kálmán tér lesz. A III. kerületben négy változtatás várható: Ságvári Endre helyett Sinkovits Imre, Nagybátonyi helyett Hidegkuti Nándor, Koltói Anna helyett Domján Edit nevét viselik majd az utcatáblák, továbbá a Harsány lejtő Kocsis Sándor út lesz.

A IV. kerületben egyetlen változtatás lesz, egy eddig névtelen teret Esterházy János szlovákiai magyar politikusról nevezik el. A VIII. kerületi Erdélyi utca Bauer Sándor, a Köztársaság tér pedig II. János Pál pápa nevét viseli majd. Utóbbinak az ad aktualitást, hogy a lengyel pápa boldoggá avatása május 1-jén lesz Rómában.

A XV. kerületi Gyalu helyett Dalnoki Jenő, Szőcs Áron helyett Illyés Gyula nevét viselik az utcák, továbbá egy eddig névtelen utca Zala György emlékét őrizheti meg. A XVI. kerületi Bajcsy-Zsilinszky tér Tabódy Ida tér lesz, a XVII. kerületi Mónus Illés park Kósa Pál tér lesz. A XVII. kerületben már korábban szobrot állítottak Wass Albertnak, az íróról most ezt a névtelen teret nevezik el.

A korábbi pápa mellett egy másik lengyel katolikus személyiség emlékét is megőrzi a magyar főváros, az 1984-ben mártírhalált halt lengyel katolikus pap, Popieluszko a XXI. kerületben kap utcát. A csepeli utca jelenleg Ságvári Endre nevét viseli. Csepelen további három közterületet neveznek át: Bajáki Ferenc utca helyett Mansfeld Péter utca, Tanácsház utca helyett Károli Gáspár utca, valamint az Áruház tér helyett Görgey Artúr tér szerepel majd a táblákon. A XXII. kerületben öt utcát neveznek át: Sallai Imre helyett Rudnyánszky (a családnak emléket állítva), Anger Jakab helyett Fáy Ferenc, Koltói Anna helyett Romhányi József, Zalka Máté helyett Simándy József, míg Andra János helyett Zakariás József neve áll majd az utcatáblákon.

A közgyűlés döntött arról is, hogy a korábbi internetes szavazás eredményének megfelelően Elvis Presley parknak neveznek el egy, a Margit híd budai hídfője közelében fekvő, eddig névtelen területet. A terület tulajdonosa jelenleg a II. kerületi önkormányzat. A közgyűlés az előző ülésén határozott arról, hogy a Magyar Tudományos Akadémia előtti tér május 5-étől Roosevelt helyett Széchenyi István nevét viseli.