Vágólapra másolva!
Újra a tanácsvezető bíró kizárását kérte a cigánygyilkosságok perének tárgyalásán két vádlott ügyvédje, mivel szerintük a bíró elfogult. A szerdai tárgyaláson az elsőrendű vádlott szeretőjének fiát hallgatták meg, aki azt mondta, "egyáltalán nem tudta elképzelni" a vádlottakról, hogy ők követték el a bűncselekményt.
Vágólapra másolva!

A tanúk kihallgatásával folytatódott a romagyilkosságok tárgyalása szerdán a Pest Megyei Bíróságon. Az ülés elején a másodrendű vádlott, K. István, illetve az elsőrendű vádlott, K. Árpád védője is a tanácsvezető bíró kizárását kérte a tárgyalássorozatból, elfogultságra hivatkozva. Miszori László tanácsvezető azt mondta, nem érzi magát elfogultnak, de a bíróság intézkedni fog.

A múlt héten K. Árpád szeretőjét, Ny. Évát hallgatták ki, a szerdai tárgyalás pedig Ny. Éva 19 éves fiának kihallgatásával folytatódott. Ny. Éva és K. Árpád 1999-ben ismerkedtek össze, de 2001-ben megszakadt közöttük a kapcsolat. 2005-ben találkoztak újra, később Ny. Éva lett K. Árpád felettese, és szeretői viszony alakult ki közöttük. Ny. Éva fia, F. Attila azt mondta a bíróságon, a K. testvéreket gyerekkoruk óta ismeri, és jó viszonyban van velük, "szereti őket". Ny. Éva vallomásához hasonlóan azt mondta, többször feljártak hozzájuk, ilyenkor főleg interneteztek és közösen ettek.

K. Árpádról azt mondta, hogy nagyon okosnak tartja, a családi problémákat is megbeszélhette vele. Ny. Éva korábbi vallomásában azt állította, hogy fia egyszer azt mondta 14 évesen, hogy megölné K. Árpádot, de F. Attila szerint ez 9-10 éves korában lehetett, amikor K. Árpád és Ny. Éva között átmenetileg megszakadt a kapcsolat, és édesanyján látta, hogy ez nagyon megviselte. "Elég jóban voltunk, néha haza is vitt" - mondta kapcsolatukról.

Arról viszont nem tudott, hogy édesanyja és K. Árpád között szeretői kapcsolat lett volna, úgy tudta, hogy csak barátok. Azt is mondta, nagyon meglepődött, hogy mivel vádolják a négy férfit, ezt "egyáltalán nem tudta róluk elképzelni".

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
K. István másodrendű vádlott (háttal) elfogultság miatti kizárási indítványt nyújt be a bíró ellen a Pest Megyei Bíróságon

A szünet után Ny. Éva testvérének a kihallgatásával folytatódott a tárgyalás. Ny. Tibor szintén a Perényiben dolgozott alkalmi munkavállalóként, jegyszedőként. A férfi valamennyi vádlottat ismerte, de szerinte soha nem hangoztatták nézeteiket, K. Istvánról is csak horogkeresztes tetoválása miatt következtette, hogy szélsőséges nézeteket vallhat. K. Istvánról azt is mondta, hogy elég jártas volt a történelemben, órákat lehetett vele a témáról beszélgetni.

"Mindenki le volt döbbenve, amikor elfogták őket. Akivel beszéltem, szerény, visszahúzódó, segítőkész embereknek ismerte őket" - mondta a vádlottakról. Úgy tudta, hogy K. Árpád és Ny. Éva között "mély baráti kapcsolat" van, arról, hogy szeretők lennének, nem tudott. Szerinte ketten bármin össze tudtak veszni, de ezek nem voltak komoly viták.

A következő tanú egy balmazújvárosi férfi volt, aki valamennyi vádlottat ismerte állítása szerint. A tanú azt mondta, a vádlottak a Debrecenben és környékékén élő nemzeti radikálisok közé tartoztak, több "nemzeti rendezvényen" is találkoztak. Főleg a 2006-os zavargásokon, de például "nemzeti rock-koncerteken" vagy debreceni focimeccseken is találkoztak.

A tanú szerint K. István és P. Zsolt a helyi szkinhed-élet "erőteljes alakjai, alapfigurái" voltak. P. Zsoltról azt is mondta még, hogy a hátán a magyarok honfoglaláskori bejöveteléről van tetoválás, K. Árpáddal pedig többször is beszéltek politikai kérdésekről, és nagyjából ugyanazon a véleményen voltak. "Azt azonban nem gondoltam volna, hogy a cigánygyűlölet ekkora mértékű lehet" - mondta a romagyilkosságok elkövetőiről a tanú.

A szerdai tárgyaláson K. Árpád feleségét is kihallgatta volna a bíróság, de a nő élt a törvény adta lehetőséggel, és nem kívánt vallomást tenni rokonairól, K. Árpádról és K. Istvánról, aki a sógora. A következő tanú K. Árpád egyik legjobb barátjának nevezte magát, Izraelben ismerkedtek össze, és később ő lett K. Árpád esküvőjén a tanú.

"Csendes, rendes gyereknek" nevezte K. Árpádot, és azt mondta, "kitűnő beszélgetéseik" voltak. Nem emlékezett olyanra, hogy K. Árpáddal politikáról beszélgettek volna. Azt mondta, többek között a 2006-os zavargásokról vagy a Magyar Gárdáról sem beszélgettek soha. K. Árpád a vádirat szerint részt vett a Magyar Gárda avatásán, és a 2006-os zavargások során is több tűntetésre elment.

A romagyilkosságok peréről szóló cikkeinket itt olvashatja.