Lázár: Minden magyar állampolgár megkapja a kinyomtatott alkotmányt

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője
Vágólapra másolva!
Az önkormányzatoknak is meg kell tanulniuk, hogy nincsen ingyenebéd - mondta Lázár János a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A Fidesz frakcióvezetője szerint a határon túli magyaroknak is meg kell adni a szavazati jogot.
Vágólapra másolva!

Hamarosan minden magyar állampolgár nyomtatott formában is kézhez kapja az új alaptörvényt - mondta Lázár János a Magyar Nemzetnek. A Fidesz frankcióvezetője szerint azért, hogy mindenki megismerje az alaptörvény végleges verzióját, és "büszkék is legyenek" arra. Lázár kitért arra is, hogy a médiatörvényből tanulva, az alkotmány elfogadása után a kormányzati kommunikáció, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Fidesz frakciója jól dolgozott együtt.

Az alaptörvény miatt szükségessé vált sarkalatos törvények módosításáról elmondta, hogy őszig mindenképpen a Parlament elé kell kerülnie a "fajsúlyosabbaknak", így a választójogi és az önkormányzati törvénynek, illetve az igazságszolgáltatási reformnak. Szavai szerint a Széll Kálmán-tervvel kapcsolatos törvényhozási feladatok azonban "elsőbbséget élveznek".

A választójogi törvényről elmondta, hogy a sarokpontokat már kitűzték, így a kétszáz fős parlamenti létszámot, és azt, hogy szeretnék "biztosítani a választójogot a határon túli magyar állampolgároknak". Elmondása szerint frakciója többsége a vegyes választási rendszert támogatja, bár felmerült a listás és a tisztán egyéni körzetekre épülő rendszer lehetősége is.

Az önkormányzatokról szólva elmondta, hogy nekik is meg kell tanulniuk, hogy nincsen "ingyenebéd". A Fidesz frakcióvezetője szerint egyetlen eladósodott település sem számíthat arra, hogy feltételek nélkül kap pénzt az államtól, és szerinte a helyhatóságok konszolidációjában részt kellene vállalniuk a kölcsönt nyújtó pénzintézeteknek is.

Lázár ígérete szerint "letakarítják a pályát" azoktól, akik úgy érzik, hogy nekik kell rendet tenni az állam helyett. "Erre nem lesz se joguk, se lehetőségük, se eszközük a jövőben" - mondta. Szerinte a Jobbik káoszt szeretne teremteni az országban azért, hogy hatalmat szerezhessen. A Vona Gábor által felvetett Orbán-Vona vitáról elmondta, hogy ahelyett a munka és a tanulás lehetőségét kell biztosítani a romáknak.

A Fidesz frakcóvezetője a Magyar Nemzetnek elárulta azt is, hogy szívesen folytatná a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetését, de erre még nem érkezett felkérés Orbán Viktortól.