Iskolákat zárnak be Budapesten

Vágólapra másolva!
Forráshiány miatt több önkormányzati iskola is bezár a közeljövőben, mások pedig kikerülnek az önkormányzatok kezéből - írja a Népszabadság szerdai száma.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság értesülése szerint több kerületi iskolát is bezárnak, mások pedig kikerülnek a fenntartó önkormányzat kezéből. A lap szerint ezzel folytatódik a tendencia, hogy a kerületi önkormányzatok forráshiányra hivatkozva szabadulnának minden, a törvényben nem kötelezőként meghatározott feladattól.

Belváros-Lipótváros önkormányzata a "költséghatékonyabb működés jegyében" kimenő rendszerben megszünteti egyetlen saját fenntartású gimnáziumát, a Szemere Bertalan Gimnáziumot - írja a lap.

Zuglóban szeptembertől megszűnik a József Attila Általános Iskola. A lap szerint ezzel közel kétszáz - köztük számos enyhe szellemi fogyatékkal élő, illetve sajátos nevelési igényű - gyerek ellátása kerül veszélybe, mivel a befogadásukra kijelölt intézményben nem biztosítható teljes körűen az integrált nevelés.

A XVIII. kerületben ötvennel csökkentették a pedagógus álláshelyek számát. Ezzel párhuzamosan a kerület fideszes vezetése egy általános iskola és a kerület legrégebbi gimnáziumának átadását tervezi az evangélikus egyháznak. Erről azonban nem szóltak az érintett családoknak a középiskolai felvételi előtt. A szülők az oktatási ombudsmanhoz fordultak.

A XVII. kerület 30 tanárt érintő létszámleépítést tervez, a Jókai Mór Általános Iskola működtetését pedig a református egyházra bízná. A lap értesülései szerint a csepeli önkormányzat a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolát záratná be, az így felszabaduló épületbe a polgámesteri hivatal részlegei költöznének.