Lesprézett nőről és vasvillával fejbe vert emberről beszélnek a feldúlt gyöngyöspataiak

Gyöngyöspata, tömegverekedés, véderő, cigányok, romák
Vágólapra másolva!
Feldúlta a gyöngyöspataiakat a településen kedden este történt tömegverekedés. Lesprézett virágos asszonyról, fejbevert férfiról beszéltek az [origo] által telefonon elért helyiek. A településen kedd éjszaka tört ki tömegverekedés helyi cigányok és egy másik csoport tagjai között, amelyben három ember sérült meg.
Vágólapra másolva!

Többen is indulatosan vagy feldúltan reagáltak az [origo] által telefonon elért gyöngyöspataiak közül az éjszakai eseményeket firtató kérdésekre. A Heves megyei településen legalább három ember megsérült, és többeket előállítottak, miután kedd éjszaka tömegverekedés tört ki a helyi cigányok és egy, a beszámolók szerint többek között a Véderő félkatonai tagjaiból álló csoport között (erről bővebben itt olvashat).

Jelenleg megerősített rendőri készültség van Gyöngyöspatán, és "kellő számú" rendőr vigyáz a rendre - mondta az [origo]-nak a Heves megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Elmondása szerint dél körül adnak bővebb tájékoztatást a tömegverekedésről, így arról, hogy pontosan mi történt az éjszaka, hogy hány embert állítottak elő, illetve hogy haszálhatók-e a település térfigyelő kameráinak felvételei.

Kovács Istvánné, aki az események helyszíne közelében lakik, remegő hangon azt mondta, hogy egész éjjel hallotta a rendőrség és a mentők szirénáit, és most is az utcán parkol egy kamerás rendőrségi mikrobusz. A nő reggel a templomban volt, ahol azt hallotta, hogy a cigányok "ütötték-verték a magyarokat", valakinek "vasvillával szétverték a fejét", a rendőrök pedig "a virágos asszonyt lesprézték", és elvitték a vejét.

A nő pontosabb információkat nem tudott mondani az éjszakai eseményekről, de arra panaszkodott, hogy a romák fenyegetőznek, és ő már fél kimenni az utcára. "Pintér Sándor úrnak kellene megvédeni minket" - mondta Kovács Istvánné, aki szerint a belügyminiszter, amikor a településen járt, meg sem hallgatta a magyarokat, de a cigányokhoz bement. "Kérjük a rendőrséget, meg aki csak tud, hogy védjen meg minket, ezt nem lehet tovább bírni (...) ezeket a cigányokat már nem lehet megnyugtatni" - mondta.

Az [origo] utolérte a rendőrök által lefújt nőt is, aki elzárkózott a nyilatkozat elől, csak annyit mondott, hogy a rendőrök elvitték a vejét és a testvérét, és hogy telefonba nem mond többet az eseményekről. Többen is indulatosan utasították vissza az [origo] érdeklődését, egy középkorú nő például arra hivatkozva nem nyilatkozott, hogy "úgyse adnak igazat a magyarnak, kiforgatnak mindent". Volt olyan helyi is, aki csak a televíziós híradásokból értesült az eseményekről.

Éjszaka Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője, illetve több helyi lakos is úgy nyilatkozott az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítójának, hogy a Véderő, illetve a Betyársereg egyenruhásai fegyverrel fenyegették az Arany János utcában lakó cigányok családjait, akik kihívták a rendőrséget, majd kihasználva, hogy a rendőrök odamentek, a település másik részében, a Bem utcában kezdték kővel dobálni a cigányok házait. Itt megsérült egy 14 éves roma fiú, ezután alakult ki tömegverekedés.

Telefonon kerestük Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivőt, hogy Orbán Viktor tervez-e bármilyen intézkedést tenni az éjszakai események után, de a miniszterelnökség sajtóosztálya írásos megkeresést kért, melyre később ígértek választ.

A Heves Megyei Kormányhivatal vezetője, Horváth László szerint meg kell szüntetni a provokációt Gyöngyöspatán, bármilyen oldalról érkezzen is az. A kormánymegbízott megengedhetetlennek tartja, amit az éjszaka tapasztalt a faluban: roma polgárjogi aktivisták arról próbálták meggyőzni a helyieket, hogy szervezetten el kell hagyniuk az országot. Horváth László szerint látható egy olyan szándék is, hogy ezt a botrányt nemzetközivé dagasszák a kormány és az ország lejáratása érdekében.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Horváth László szerint meg kell szüntetni a provokációt Gyöngyöspatán. Kattintson további képekért!

Gyöngyöspatán március elején kezdett járőrözni a Jobbikhoz kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, és azóta egyre feszültebb a viszony a magyarok és a romák között. A feszültséget tovább fokozta, hogy a Véderő nevű félkatonai szervezet honvédelmi alapismereteket oktató tábort szervezett a húsvéti hosszú hétvégére. (A gyöngyöspatai eseményekről szóló cikkeinket itt találja.)