Felheccelt cigányok, felbátorodott véderősök - Így látják a kormánypártok a gyöngyöspatai helyzetet

Gyöngyöspata, Véderő mozgalom, kiképző tábor, kitelepített romák, Pintér Sándor
Vágólapra másolva!
Bár a Belügyminisztérium még nem szólalt meg a keddi gyöngyöspatai tömegverekedés miatt, az [origo]-nak egy fideszes forrás arról beszélt, hogy a konfliktust szerinte egyszerre okozza a szélsőséges csoportok fellépése és a helyi cigányok cukkolása. Szerinte probléma az is, hogy a bíróság szabadon engedte a hétvégén őrizetbe vett véderősöket, a helyi cigányokat pedig kedden többen is feltüzelték. A helyi kormánymegbízott szerint meg kell szüntetni a provokációt Gyöngyöspatán, bármilyen oldalról érkezzen is az.
Vágólapra másolva!

Legalább három ember megsérült, több embert pedig előállítottak a Heves megyei Gyöngyöspatán, ahol kedd éjjel tömegverekedés tört ki a helyi cigányok, illetve egy, részben a Véderő nevű szervezet tagjaiból álló csoport között. A két fél másként emlékszik a történtekre: a romák szerint 15-20 ember támadt rájuk botokkal, a véderősök szerint négy tagjukra rontott rá száz cigány.

Szították a feleket egy fideszes szerint

A Heves Megyei Kormányhivatal vezetője, Horváth László szerint meg kell szüntetni a provokációt Gyöngyöspatán, bármilyen oldalról érkezzen is az. A kormánymegbízott megengedhetetlennek tartja, amit az éjszaka tapasztalt a faluban: roma polgárjogi aktivisták arról próbálták meggyőzni a helyieket, hogy szervezetten el kell hagyniuk az országot. Horváth László szerint látható egy olyan szándék is, hogy ezt a botrányt nemzetközivé dagasszák a kormány és az ország lejáratása érdekében

A Belügyminisztérium egylőre nem reagált az írásban kért kérdéseinkre. Telefonon kerestük Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivőt is, de a miniszterelnökség sajtóosztálya szintén írásos megkeresést kért, melyre később ígértek választ.

A helyi viszonyokat ismerő, fideszes forrás - aki az ügy érzékenysége miatt kérte neve elhallgatást - az [origo]-nak azt mondta: a tömegverekedéshez szerinte több körülmény összejátszása vezetett. A forrás szerint az egyik az volt, hogy az Egri Városi Bíróság hétfőn megszüntette az eljárást azok ellen, akiket a Véderő gyöngyöspatai táborában vett őrizetbe pénteken a rendőrség. Pintér Sándor belügyminiszter pénteken azt mondta, hogy azért állított elő a rendőrség nyolc embert, mert a férfiak félelmet keltettek a helyi lakosságban, ez pedig garázdaságnak minősül. A forrás az [origo]-nak azt mondta: azzal, hogy a bíróság elengedte a gyanúsítottakat, gyakorlatilag azt üzente a véderősöknek, hogy bármit meg lehet tenni. A jogállam akkor működik megfelelően, ha a végrehajtó és a bírói hatalom is teszi a dolgát - fogalmazott a forrás.

Szerinte tovább szította az egyébként is feszült hangulatot az is, hogy kedden többen - köztük Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke - is arra buzdították a helyi cigányokat, hogy gyakoroljanak nyomást a kormányra. Ráadásul - a forrás szerint - a Jobbik is feszítette a hangulatot azzal, hogy kedden az Országgyűlésben keményen támadta az ügyben intézkedő kormányt, illetve személy szerint a belügyminisztert. A forrás szerint nem könnyű Gyönyöspatán, illetve más hasonló konfliktusos településen fenntartani a rendet, az ellenérdekelt felek, akik a konfliktus fenntartásában érdekeltek, tovább nehezítik ezt.

Eltérő variációk az utazásról

A keddi tömegverekedés előzménye, hogy pénteken több cigány nőt és gyereket utaztattak el a településről, ahol hétvégén kiképzőtábort tartott volna a Véderő nevű szervezet. A meglehetősen nagy visszhangot kiváltó esemény - amelyről beszámolt többek között a Washington Post című amerikai napilap is - okáról egymásnak ellentmondó magyarázatok jelentek meg. Az utazást megszervező Magyar Vöröskereszt főigazgatója, Selymes Erik az [origo]-nak pénteken azt mondta, helyi roma édesanyák kérték a segítségüket. Nagyjából egy hónappal ezelőtt, amikor a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai először megjelentek Gyöngyöspatán, a roma nők és gyerekek rokonaikhoz utaztak pár napra.

A kormány néhány órával később, még pénteken azt közölte, hogy téves az a feltételezés, hogy emiatt kimenekítették a romák egy részét Gyöngyöspatáról. Szijjártó Péter miniszterelnökségi szóvivő azt állította, hogy a cigányokat egy régebb óta szervezett üdülésre vitték el. A szóvivő szerint "jól láthatóan hazugságok" azok a szárnyra kelt híresztelések, amelyek szerint bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítésről lenne szó.

Erre az üzenetre erősített rá a Gyöngyöspatára látogató belügyminiszter is, aki szerint "úgy állították be egyesek, hogy ez nem volt más, mint evakuálás", ez azonban szerinte nem fedi a valóságot. Pintér hangsúlyozta, hogy a rendőrség garantálta a biztonságot, miután a Véderő tervezett kiképzőtáborának elkezdését megakadályozták azzal, hogy őrizetbe vették a szervezet több tagját, köztük ideiglenes vezetőjét.

A Gyöngyöspatán az [origo] által megkérdezett romák ugyanakkor egybehangzóan azt mondták, egyértelműen a Véderő megjelenése miatt hagyták el sokan a falut. "Szó szerint ki lettek menekítve" - fogalmazott egy férfi, akinek gyerekei és felesége is távozott a településről. Erre utaltak Farkas Jánosnak, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnökének a mondatai is, aki pénteken először számolt be az utazásról.