Szeptemberre csúszhat a sarkalatos törvények nagy része

Vágólapra másolva!
Csak a Széll Kálmán-tervhez és a Széchenyi-tervhez kötődő sarkalatos törvények kerülhetnek még a nyár előtt az Országgyűlés elé - mondta Lázár János az m1 Ma Reggel című műsorában kedden. A Fidesz frakcióvezetője szerint harminc sarkalatos törvény változhat, de ezek nagy részének módosítása, vagy megalkotása az őszre csúszhat.
Vágólapra másolva!

Lázár János volt a vendége az m1 Ma Reggel című műsorának kedden, a Fidesz frakcióvezetője többek között a sarkalatos törvényekről is beszélt. Lázár azt mondta, hogy nyárig legfeljebb a Széll Kálmán-tervhez és a Széchenyi-tervhez szükséges sarkalatos törvényekről határozhat a parlament, a többiről majd csak a szeptemberrel kezdődő időszakban döntenek majd. Lázár szerint hozzávetőlegesen harminc sarkalatos törvény változhat. Ezekről itt olvashat bővebben.

Lázár kihangsúlyozta, hogy nemzeti konzultáció a sarkalatos törvényeknél is lesz, ahol az ellenzéki pártok nagyobb aktivitásában bízik. Lázár elmondta, hogy az alkotmány megváltoztatás csak a sarkalatos törvények elfogadásával válik teljessé.

Lázár a Ma Reggelben arról is beszélt, hogy nem lesznek előrehozott választások, csak 2014-ben tartanak majd szavazást az országban, de hogy milyen keretek között azt még egyelőre nem tudni. Lázár szerint a választási törvény annyiban biztosan módosulni fog, hogy 200 fős parlament lesz, és hogy megkapják a határon túli magyarok a választási jogot. A politikus arra a kérdésre, hogy határon túli magyarok választhatók is lesznek-e majd egy magyar választáson, igennel felelt.