Államosíthatják az önkormányzati tűzoltóságokat

Vágólapra másolva!
Állami hatáskörbe helyezné a Belügyminisztérium a hivatalos önkormányzati tűzoltóságokat - derül ki a kormany.hu weboldalon közzétett előterjesztésből. Katasztrófavédelmi bírságot is bevezetnének.
Vágólapra másolva!

A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok a jövőben az állam irányítása alá kerülhetnek - derült ki a Belügyminisztérium által készített előterjesztéséből, amit a tárca a kormany.hu weboldalon tett közé. Az itt olvasható tervezetet csütörtökig lehet véleményezni.

Az előterjesztésben azzal indokolták a tűzvédelem állami kézbe helyezését, hogy korábban nem tisztázták megfelelően a tűzoltóság feletti szakmai felügyelet kérdését, és emiatt ellehetetlenült a szakmai hibák korrigálása.

A tervezet szerint megszűnne a hivatásos önkormányzati tűzoltóság, és helyébe az egységes katasztrófavédelmi szervezetrendszeren belül működő állami tűzoltóság lépne. A terv szerint nemcsak a közfeladatot, hanem az annak ellátásához szükséges vagyont is átvenné az állam.

Az előterjesztés érinti a katasztrófavédelem területét is. A dokumentum szerint a kisebb súlyú jogsértéseket a jövőben katasztrófavédelmi bírsággal büntetnék. A veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek jogsértéseit legalább háromszázezer, legfeljebb hárommillió forint értékben büntetnék.