A Belügyminisztérium szerint új bűnözési forma a félelemkeltő járőrözés

Gyöngyöspata, cigány, roma, polgárőrök, betyársereg, betyárok, magyar gárda
Vágólapra másolva!
Új bűnözési formának nevezte a Belügyminisztérium a félkatonai szervezetek félelemkeltő járőrözését. A minisztérium azt közölte, hogy a három napja hatályban lévő rendeletnek köszönhetően a rendőrség elejét veszi a további járőrözéseknek.
Vágólapra másolva!

A Belügyminisztérium közleménye szerint "új bűnözési formát" teremtettek azok a félkatonai szervezetek, amelyek etnikai konfliktust akartak szítani magyarok és cigányok között.

A minisztérium szerint a szervezetek mögött "politikai felbujtók" vannak, "akik rendet hirdetnek, és rendetlenséget okoznak". A közlemény nem nevez meg ugyan sem félkatonai, sem politikai szervezetet, de az írásból kiderül, hogy a gyöngyöspatai és hajdúhadházi rendbontásról van szó.

Gyöngyöspatán március elsejétől kezdett járőrözésbe a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, felfüggesztette tevékenységét, de áprilisban a Véderő nevű szervezet kiképzőtábort hirdetett meg a településre. A tábor megtartását végül a rendőrség megakadályozta.

Hajdúhadházon áprilisban szervezett járőrözést a Jobbikhoz több szálon kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. Bár Pintér Sándor belügyminiszter többször a járőrözés beszüntetéséről számolt be, az egyesület folytatta tevékenységét.

A minisztériumi közlemény úgy fogalmazott: "a közrend biztosításának joga a magyar államot illeti meg, amelyet a rendőrség segítségével gyakorol". A Belügyminisztérium szerint bűncselekmény a félelemkeltő csoportok tevékenysége. "Három napja hatályban van a szigorított szabálysértési kormányrendelet, amely alapján hazánk területén nem lehet többé következmények nélkül, egyenruhában jogtalanul 'járőrözni', másokban riadalmat és félelmet kelteni" - írta a közlemény.