A rendőrség szerint csak egy részeget igazoltattak Gyöngyöspatán

Vágólapra másolva!
Szombat éjszaka sem történt rendkívüli esemény Gyöngyöspatán, ahol a rendőrség fokozott jelenlétet tart. Mindössze egy férfi ellen indult szabálysértési eljárás, aki ittas állapotban egy telekre sétált be. A faluból pénteken gyakorlatilag eltűntek a roma gyerekek és asszonyok. A helyi cigányok azzal indokolták a távozásukat, hogy péntekre tábort hirdetett Gyöngyöspatára a Véderő nevű szervezet.
Vágólapra másolva!

Magánlaksértés miatt szabálysértési eljárás indult egy férfi ellen, aki ittas állapotban egy telekre ment be szombat éjjel Gyöngyöspatán - mondta az [origo]-nak vasárnap Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. A rendőrség szerint rendbontás nem történt, a férfi nem viselt olyan ruhát, amely arra utalna, hogy valamely, Gyöngyöspatán jelen lévő szervezethez tartozna.

Vasárnap Csemer László volt kisebbségi önkormányzati képviselő a Független Hírügynökségnke azt mondta: a Betyársereg nevű mozgalom egyik, a romák által ismert tagja az ő házába akart bemenni. Csemer erre hivatkozva mondta azt, hogy a Véderő után a Betyársereg emberei is megjelentek a faluban. Soltész azonban az [origo]-nak tagadta, hogy az ittas férfi a Betyársereg tagja lett volna. A szóvivő szerint a faluban szombat óta rendkívüli esemény nem történt, a rendőrség továbbra is kellő létszámban van jelen Gyöngyöspatán.

Pénteken gyakorlatilag eltűntek Gyöngypatáról a roma gyerekek és asszonyok, akiket a Vöröskereszt szervezésében különböző táborokba utaztattak. A helyi cigányok azzal indokolták a távozásukat, hogy az elmúlt hetek feszültségei után péntekre tábort hirdetett a Véderő nevű szervezet Gyöngyöspatára.

A rendőrség pénteken délután a Véderő táborában nyolc embert előállított, ők azóta is szabálysértési őrizetben vannak. A bíróságnak 72 órán belül kell döntenie arról, hogy előzetes letartóztatásba kerülnek-e. A rendőrség pénteken a Véderő táborát nem számolta fel, az megnyithatott volna, de a rendőrség szombaton azt közölte, hogy a területet már mindenki elhagyta. (A táborról és a rendőrségi akcióról szóló helyszíni riportunk itt található.)