Kövér: Az új alkotmány önmagában nem ad garanciát

Vágólapra másolva!
Kövér László, az országgyűlés elnöke szerint az új alkotmány nem ad garanciát sok dologra, azt az alaptörvény szellemében megalkotott jogszabályok adják meg. Kövér szerint az a demokrácia, amely létezett az elmúlt két évtizedben, az létezni fog a továbbiakban is.
Vágólapra másolva!

Nem az új alkotmány ad majd garanciát sok dologra, hanem az alaptörvény szellemében és szövege alapján megalkotott jogszabályok - mondta vasárnap az MR1 - Kossuth Rádiónak Kövér László, az országgyűlés elnöke.

Kövér szerint az alkotmány keretet teremt, de ezt a keretet a törvényalkotóknak kell képességük, ambícióik, tehetségük szerint berendezni. Az a demokrácia, amely létezett az elmúlt két évtizedben, az létezni fog a továbbiakban is - ez az alaptörvény ezt erősíti meg, próbálja meg újjáalkotni - mondta a házelnök.

A magyar nemzet egységes, és ebből fakadóan a magyar kormánynak nem joga eldönteni, hogy érez-e felelősséget a határon túli magyarokért, hanem viselnie kell a hivatalából fakadó felelősséget - mondta a házelnök. Arra utalt, hogy az új alaptörvény szövege szerint Magyarország felelősséget visel a határon túli magyarok sorsáért. A most még hatályos alkotmányban a "felelősséget érez" megfogalmazás szerepel.

Schmitt Pál köztársasági elnök április 25-én délben, a Sándor-palotában írja alá az Országgyűlés által egy héttel korábban elfogadott új alaptörvényt. Hétfőn este Budapesten, valamint nyolc vidéki helyszínen, illetve Kolozsváron is egy időben kezdődő gálaestekkel köszöntik az alkotmányt.