Ötven múzeumi őr tüntetett a fizetéséért a Nemzeti Múzeum előtt

Vágólapra másolva!
Néhány tucatnyian gyűltek össze a múzeumi őrök fővárosi demonstrációján. Eddig elmaradt fizetésük, illetve munkakörülményeik javítása érdekében vonultak az utcára.
Vágólapra másolva!

Körülbelül ötvenen gyűltek össze szombaton délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeum előtt a kiemelt közgyűjtemények fegyveres biztonsági őrei. Gulyás László, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete fegyveres biztonsági őr tagozatának titkára a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a demonstrációt a korábban ki nem fizetett bérük és az elmaradt juttatásaik, valamint egyre romló munkakörülményeik miatt hirdették meg.

Arra készülnek, hogy jövő pénteken újabb megmozdulást tartanak a követeléseik érvényesítéséért, akkor már a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium belvárosi épületénél. Ott egy petíciót is át akarnak majd adni Réthelyi Miklós miniszternek címezve.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium még pénteken közleményt adott ki, miszerint pénteken átutalták az időarányos támogatási összeget, melyből a jövő hét elején utalni tudják a béreket. Gulyás László azt mondta, hogy a petícióátadással egybekötött demonstrációjukat annak ellenére is megtartják, ha addig megkapják fizetésüket.

A Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Nonprofit Kft. állami feladatot lát el, a központi büdzséből 2001-ben még közel egymilliárd forintot kapott, tavaly 667,5 milliót, amelyből 25 milliót zároltak. Az idén ez az összeg már csak 600,8 millió forint. A nonprofit kft. ügyvezetése már januárban jelezte a minisztériumnak, hogy likviditási gondjai vannak, ezért gond lehet az első negyedévi kifizetéseknél - írta a szombati Népszabadság. A kft. munkatársai 14 kiemelt közgyűjtemény fegyveres őrei, milliárdos értékek felett őrködnek, egyelőre a múzeumokhoz fűződő lojalitásuk tartja őket posztjukon - mondta a lapnak az őrségparancsnok-helyettes Dárdai László, az üzemi tanács elnöke, a felügyelő bizottság tagja.

A lap szerint az elbocsátás sem lenne jó takarékossági megoldás, ugyanis törvény írja elő, hány fegyveres őrnek kell lennie a közgyűjtemények őrzésénél. Őrök híján a rendőrségnek kellene átvennie az őrzést, de ez nagyságrendekkel többe, óránként 3800 forintba kerülne - írja a Népszabadság.