Orbán: Sorsszerű az alkotmány húsvét hétfői aláírása

Vágólapra másolva!
Főként az alkotmányról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookra húsvét alkalmából föltett rövid ünnepi videóüzenetében. Az alkotmány szerinte pajzsként védi majd meg a magyarokat a bajoktól.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor "sorsszerűnek és rendeltetésszerűnek" érzi, hogy a köztársasági elnök húsvét hétfőn írhatja alá az alkotmányt, azon a napon, amely egybeesik az általa vezetett Fidesz-KDNP pártszövetség egy évvel ezelőtti kétharmados választási győzelmének napjával. A miniszterelnök ezt a Facebook-oldalán közzétett húsvéti videoüzenetében mondta.

"A jövő a miénk. Ha akarjuk, akkor nem elszenvednünk kell, hanem a saját magunk képére formálhatjuk és alakíthatjuk. Egy évvel ezelőtt arra kötöttünk egymással szövetséget, hogy Magyarországból olyan helyet faragunk, olyan hellyé tesszük a hazánkat, ahol az örömök száma, az elégedettségre okot adó dolgok száma messze meghaladja a mindennapi élet nehézségeit" - mondta egyebek között a kormányfő a Kossuth téren, a Parlament előtt felvett háromperces videóüzenetben. A miniszterelnök a múlt század harmincas éveiben egy ideig az akkori illegális kommunista mozgalomban szerepelt vállalt nagy magyar költő, József Attila szobrának talapzatán ülve, ingujjban mondta el küzenetét.

Az alkotmányról azt is mondta, az "fontos dolog, nagyszerű teljesítmény, hogy sikerült megalkotnunk". Szerinte az új alkotmány lehet az újjászületés dokumentuma, a "biztos alap, amire fölépíthetjük a közös jövőnket". Az alkotmány "pajzsként megvédi majd a magyarok közösségét azokkal a bajokkal szemben, amelyekkel szemben védtelennek bizonyultunk az elmúlt nyolc év során. Mindannyiunknak oka van hát az örömre" - jelentette ki a miniszterelnök, aki üzenetében következetesen az "alkotmány" szót használta a parlament által elfogadott törvény címében szereplő "alaptörvény" helyett.

Az új alkotmány szövegét ide kattintva olvashatja el (az Országgyűlés honlapján, pdf formátumban).