"Túl nagy volt a csend" - a váltóruhák hiánya miatt maradt el a Véderő tábora

Vágólapra másolva!
Egy kis patak két oldalán nézett farkasszemet egymással Gyöngyöspatán a Véderő, a tőlük tartó helyi romák és a rendőrök. A patthelyzetet az oldotta fel, hogy a rendőrök előállították a Véderő több tagját. Ők is megúszhatták volna az elvezetést, ha átöltöznek, de többüknek nem volt váltóruhája. A helyi cigányok szerint a helyzet megoldódott, a probléma nem, a Véderő tagjai pedig azt mondták, volt valami a levegőben, ezért sikerült csendesre az akciójuk, a rendőri fellépés miatt pedig jogi lépéseket fontolgatnak.
Vágólapra másolva!

"Rend az csak egy van, és azt garantálni fogom"" - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter péntek délután Gyöngyöspatán több helyi jelenlétében, mielőtt megivott volna egy pohár narancslevet a helyi roma kisebbségi önkormányzat vezetőjének a házában. Abban a falu szélén álló házban, amely a helyi romák központja volt pénteken, és amelytől szinte csak egy karnyújtásnyira van az a terület, ahol a Véderő nevű félkatonai szervezet akart háromnapos kiképzőtábort tartani, majd pedig állandó bázist kiépíteni (Pintér gyöngyöspatai helyzetértékeléséről itt olvashat bővebben).

A Véderő hiába készült nagy bográccsal, irányjelző plakátokkal (az [origo] tudósítói még a közértben is láttak olyan papírt a faliújságon, amely a tábort hirdette) és egy félig megépített WC-vel, ugyanis a parancsnokot és a szervezet több más tagját pár perccel a késő délutáni táborkezdés előtt előállították a rendőrök, a többieket pedig felszólították a távozásra. A rendőrök azt mondták, azért vették őrizetbe a véderősöket, mert garázdaságot követnek el azzal, hogy megbotránkozást és riadalmat kelt az öltözékük.

A Heves megyei település romák által lakott részén már a péntek déli órákban is érezhető volt a feszültség, és az egész településen nagy volt a rendőri jelenlét. "Félünk tőlük" - mondta az [origo]-nak egy fiatal cigány a Véderőről. A romák takarítással foglalták el magukat, de szinte csak férfiakat lehetett látni, ugyanis a gyerekek és a nők nagy része már hajnalban elhagyta a települést (erről itt olvashat bővebben). "Csak a patak választja el őket a romák házaitól" - mondta egy másik.

A cigányok által lakott Bem utca mögött magasodik az a domb, amelyen a Véderő terepszínű egyenruhába öltözött tagjai a helyiek szerint már napokkal ezelőtt tábort vertek. A dombra vezető utakat péntek délre lezárták a rendőrök, és még a határvonalat képző patak medrében is rendőrök álltak. Több rendőr várakozott a falu végén fekvő temető mellet is, ahol a Véderő táborába jelentkezőknek volt meghirdetve egy gyülekezési pont.

Nem szeretne konfliktust az egykori idegenlégiós

"Honvédelmi alapismereteket fogunk oktatni: önvédelmet, lövészetet, harcászatot" - mondta Eszes Tamás, a Véderő ideiglenes parancsnoka másfél órával azelőtt, hogy a rendőrök előállították. Eszes szerint egy "saját bázist" szeretnének létrehozni a domboldal alatti háromezer négyzetméteres telken. "Itt tudtunk telket vásárolni" - mondta Eszes arra a kérdésre, hogy miért pont a korábban a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőrözéseiről elhíresült Gyöngyöspatát választották. "Semmi közünk" a Szebb Jövőért Polgár Egyesülethez - mondta, az [origo] tudósítói azonban két, a polgárőr egyesület pólóját viselő férfit is láttak a táborban, akik éppen budit barkácsoltak, és azt mondták, hogy nem tagjai a Véderőnek, csak segíteni jöttek.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Eszes Tamás, a Véderő parancsnoka. További képekért kattintson a fotóra!

"Én nem szeretnék konfliktust" - mondta a civilben karateoktatóként dolgozó, és egykor a francia idegenlégióban is szolgáló Eszes, aki a jelentős rendőri jelenlétet és a romák aggodalmát "fölösleges médiacirkusznak" nevezte. "A Jobbik és a balliberális média politikai célokra használja fel a cigányságot" - tette hozzá, ugyanakkor nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, egyetért-e azzal, hogy csak az államnak van joga erőszakszervezeteket fenntartani, és végül csak annyit mondott, hogy "rosszul csinálják".

Eszes magukat "pártsemleges katonai hagyományőrző mozgalomként" határozta meg, a táborról pedig többek között azt mondta, hogy azt olyan fiataloknak ajánlja, akik "otthon ülnek a számítógép előtt, és nyomják a chatet". A résztvevőknek sátrat, hálózsákot és hideg élelmet kellett magukkal hozniuk. A Véderő ideiglenes parancsnoka külön kihangsúlyozta a katonai ruhák fontosságát. "Nem fekete ruha, nem gárdista sál, hanem katonai jellegű gyakorlóöltözet" - mondta. Ő és a mögötte álló "katonai rendész" titulusú fiatal véderős terepszínű ruhát, bakancsot és piros sapkát viselt, már megszünt katonai szervezetek jelvényeivel kiegészítve. "Valahogy nézzen már ki a szervezet" - mondta Eszes, akit nem sokkal ezután éppen a terepszínű ruhája miatt vittek el a rendőrök. A Véderőről bővebben itt olvashat.

Lezárták a tábort a rendőrök

"Szeretnénk vasárnapig maradni" - mondták az intézkedő rendőröknek nem sokkal Eszes és két társa előállítása után a helyszínen maradt táborlakók. A körülbelül 10-15 táborozó nem sokkal négy előtt érkezett meg a domboldalra hátizsákokkal és több karton ásványvízzel felszerelve. A hivatalosan fél ötre tervezett táborkezdés előtt azonban több rendőr is megjelent a domboldalon, valamint megtiltották az áthaladást a táborba vezető utakon is.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Budit építenek a Véderő táborában. További képekért kattintson a fotóra!

A temető melletti véderős gyülekező pontnál például a rendőrök nem engedtek fel a dombra vezető útra egy csapat táborba igyekvőt, mondván, erre kaptak utasítást. Az árpádsávos jelvénnyel dísztett kocsin érkező táborlakók az [origo]-nak azt mondták, hogy nem értik, miért nem mehetnek fel, hiszen csak nemrég jöttek le onnan a felszerelésükért.

"Akkor esetleg ha most bugyiban itt grasszálnék, az nem lenne közbotránkozás?" - kérdezte az őt igazoltató rendőrtől nem sokkal később a domboldalon lévő táborhelynél egy terepszínű ruhába öltözött nő. A rendőrök azt kérték a maradni akaróktól, hogy cseréljék le "a terepszínű jellegű öltözetet, amely esetleg alkalmas arra hogy riadalmat keltsen". Erre az egyik terepszínű ruhába öltözött nő azt kifogásolta, hogy magánterületen miért ne viselhetne azt, amit akar, a rendőr viszont közölte, hogy utasítást hajt végre, a jogszabályok értelmezését pedig "hagyják a bíróságra".

"Neked van másik nadrágod?" - kérdezte az egyik terepszínű ruhás nő. "Nincs" - mondta egy szintén terepszínű ruhát viselő férfi. Ezek után a rendőrök mindkettejüket, plusz egy harmadik táborozót is előállítottak az öltözetükre hivatkozva. "A tábor nem arról szól, hogy lilában rohangálok" - tette hozzá később a férfi. Azokat, akiken nem terepszínű ruha volt, vagy csak félig voltak katonaruhába öltözve, a rendőrök felszólították a távozásra.

"Komolyabb dologra számítottam"

A Véderő vezetőinek elszállításakor a romák hangosan tapsoltak, de később az [origo]-nak többen keveselték a rendőri intézkedést. "Ez semmi, ez nem elég, ezeket előzetes letartóztatásba kéne tenni" - mondta egy helyi roma férfi, és többen is helyeseltek. Szerinte "jó érzés" volt látni, hogy elvitték őket, de nehezményezte azt, hogy ez csak azért történt, mert azok "nem tudtak átöltözni". "Ez csak egy feszültségoldó eljárás volt, attól függetlenül még a probléma itt van" - mondta az [origo]-nak Szőcsi Lajos, a Heves Megyei Roma Önkormányzat egyik tagja. Szerinte az jelentene megoldást, ha a kormány olyan törvényeket hozna, amely teljesen betiltaná a félkatonai szervezeteket.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Több embert előállítottak a rendőrök. További képekért kattintson a fotóra!

Volt olyan is, aki azonban a Véderővel volt elégedetlen. Még a rendőrségi intézkedések előtt az [origo] tudósítói találkoztak egy férfival a Véderő által megjelölt gyülekezőhelyen, aki azt mondta, hogy érdeklődőként kereste fel a szervezetet. "Komolyabb dologra számítottam" - mondta az éppen távozó férfi, és hozzátette, hogy egyelőre "nem tudja hová tenni ezt az egészet". A férfi, aki állítása szerint egykor katona volt, elsősorban a kiépítetlen táborhelyet kifogásolta, mondván, hogy az kicsi. "Ha valaki egy nagyobbat fingik, mindenki meghallja" - mondta, és hozzátette, hogy ilyen körülmények között nehéz éjszakai hadgyakorlatot tartani, pedig a véderősök tervében ez is szerepelt.

"Túl nagy volt a csend tegnap, valami volt a levegőben" - mondták az [origo]-nak azok a véderősök, akik nem voltak jelen a rendőrségi intézkedésnél, de korábban ott voltak a táborhelyen, estefele pedig egy Bem utcához közeli házban tartózkodtak. Egyikük "gusztustalannak" nevezte a rendőri akciót. "Jogi lépéseket tervezünk tenni a törvényes rend betartásával" - mondták.