Százezer forintra büntethetik az engedély nélküli "közrendfenntartókat"

Vágólapra másolva!
Megszületett az a jogszabály, amelynek alapján meg lehet büntetni azokat, akik felhatalmazás nélkül végeznek a közrend fenntartására irányuló tevékenységét. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint akár százezer forintra is bírságolhatják a szabályszegőket.
Vágólapra másolva!

A kormány módosította a jogszabálysértésekről szóló rendeletet, így akár százezer forintra is bírságolhatják azokat, akik a polgárőrség feladatait együttműködési kötelezettség teljesítése nélkül látják el. Ez azt jelenti, hogy a polgárőrség együttműködik a helyi önkormányzatokkal, az állami és önkormányzati szervezetekkel, a rendőrség, a katasztrófavédelem, illetve a vám- és pénzügyőrség szerveivel, a környezet- és természetvédelmi szervezetekkel, a hivatásos önkormányzati és az önkéntes tűzoltóságokkal, a mezei- és természetvédelmi őrszolgálattal, valamint a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarával.

Ugyancsak akár százezer forintra is bírságolhatják azokat, akik jogszabályi felhatalmazás nélkül végeznek közbiztonsági tevékenységet. A rendelet a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg, és a kihirdetést követő napon lép hatályba.

A belügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy megfelelő jogi válasz készül a Jobbik által Tiszavasváriban megalapított szervezet, a csendőrség ügyében. A jobbikos vezetésű szabolcsi városban tartott rendezvényen Vona Gábor, a Jobbik elnöke beszédében történelmi jelentőségűnek nevezte a szervezet megalakítását, hangsúlyozva, hogy a csendőrséget nem a rendőrség ellen, hanem annak kiegészítésére hozták létre

Dúró Dóra jobbikos képviselő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormányrendelet egyértelműen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, illetve a Tiszavasváriban működő úgynevezett csendőrség ellen irányul. A rendelet a képviselő szerint alkotmány- és törvényellenes. Ütközik egyrészt az új alaptörvényben szereplő önvédelemhez való joggal, másrészt azzal a büntetőeljárási törvényben szereplő rendelkezéssel, amely szerint mindenkinek joga van visszatartani a bűnözőt a rendőrség megérkezéséig. Dúró bejelentette, hogy a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul a rendelet miatt..