Pest megyei számlagyárat lepleztek le pénzügyi nyomozók

Vágólapra másolva!
Öt embert meggyanúsítottak, 34 helyszínen házkutatást tartottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói egy számlagyár utáni nyomozás során. A valótlan számlák áfa-tartalma meghaladja a 61 millió forintot.
Vágólapra másolva!

Számlagyárra bukkantak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói - közölte pénteken Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője.

A szóvivő elmondta: a számlagyár három korlátolt felelősségű társaságból, főként Pest megyei, illetve budapesti cégekből állt. Azt még nem lehet tudni pontosan, hogy hány cég érintett, ezek milyen székhelyű cégek, és összesen mekkora értékben vettek fiktív költségszámlát.

Az ügyben 34 helyszínen, például Szentendrén tartottak házkutatást. A házkutatások során talált valótlan számlák áfatartalma meghaladja a 61 millió forintot, de a pénzügyi nyomozók és a revizorok vizsgálják az érintett cégeket és az általuk befogadott számlákat is, így az összeg várhatóan jelentősen emelkedni fog. A házkutatások során két éles lőfegyvert és jelentős összegű készpénzt is találtak a nyomozók.

Jelenleg öt embert gyanúsítanak különösen nagy értékre elkövetett adócsalással, egyikük előzetes letartóztatásban, egy másik személy pedig házi őrizetben van. Egy ilyen nagyságrendű adócsalásért az elkövetők 8 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak. A gyanúsítottak számláján 29 millió forintot zároltak a nyomozók.