Vágólapra másolva!
Az ügyészség elutasította a Papcsák Ferenc és Zsiga Marcell fideszes parlamenti képviselők költségtérítése miatt feljelentést. Molnár Csaba szocialista képviselő korábban azért fordult a legfőbb ügyészhez, mert a fideszes képviselők két helyről vettek fel költségtérítést.
Vágólapra másolva!

Elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség a Papcsák Ferenc és Zsiga Marcell fideszes parlamenti képviselők költségtérítése miatt feljelentést.

Molnár Csaba szocialista képviselő korábban Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult a szabálytalanul, két helyről is költségtérítést kapó fideszes képviselők ügyében. Molnár Zsiga Marcell és Papcsák Ferenc fideszes képviselők ügyét hozta fel, kérdésében arra volt kíváncsi, indít-e hivatalból eljárást a képviselők ellen az ügyészség.

A Legfőbb Ügyészség a kérdést feljelentésként értékelte, és továbbította az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNYF), akik feljelentéskiegészítést rendeltek el, vagyis további adatokat gyűjtöttek az ügyben. Az ügyészség szerint nem valósult meg bűncselekmény, így a feljelentést elutasították.

A feljelentéskiegészítésben megkeresték az Országgyűlés gazdasági főigazgatóságát, és ott a költségtérítés gyakorlatáról kértek tájékoztatást. Az érintett képviselők 2011 februárjában leadott nyilatkozatukban nyilatkoztak a máshonnan járó költségtérítésről. Így nem merül fel a csalás gyanúja, hiszen hiányzik ennek a bűncselekmények az egyik törvényi tényállása, a tévedésbe ejtés vagy tévedésben tartás. Így az ügyészség elutasította a feljelentést - mondta Fazekas Géza, a KNYF szóvivője.

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény tiltja, hogy a képviselők egyszerre két helyről vegyenek föl költségtérítést. Papcsák adminisztrációs hibával indokolta, hogy egy ideig a XIV. kerületi önkormányzattól és a parlamenttől is kapott költségtérítést. A jogtalanul felvett pénzt azóta visszafizette, a Fidesz etikai bizottsága azonban 250 ezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezte. Zsiga Marcellre 150 ezer forint bírságot szabott ki a frakció.